woensdag 6 juni 2018

Mooie uitzichten, binnenkijken en genieten op Las Palmas


Afgelopen weekend waren de Dakendagen in Rotterdam. Een van de leukste evenementen van het jaar. Zo'n 20.000 mensen bezochten 16 verschillende daken met de Dakenpas. En er waren ook nog rondleidingen en tours over zo'n 40 andere daken.
Genoeg te zien en genieten dus.
Ik ben al meerder malen geweest en iedere keer bezoek i daken waar ik nog niet op ben geweest. 
Las Palmas stond hoog op mijn lijstje, het staat midden op de Wilhelminapier. Het gebouw is niet erg hoog maar wel met een prachtig uitzicht over de Maas en de architectuur eromheen. 


Even inzoomen en de mensen bekijken die op de balkonnetjes zitten of tussen de Erasmusbrug gluren.Het uitzicht van bovenaf op de Maas is super en met het mooie weer varen er veel bootjes e schepen.Las Palmas is een voormalig werkplaatsengebouw van de rederij Holland Amerika Lijn, gebouwd in de jaren 50.
Las Palmas is jarenlang als opslagruimte gebruikt. Vanaf 2001 werden delen van Las Palmas in gebruik genomen als tentoonstellingsruimte. Een jaar later opende Club Las Palmas de deuren voor feesten met internationaal en nationaal bekende deejays. In 2005 sloot de club vanwege een grootschalige renovatie en verbouwing van het gebouw. In 2007 vond de heropening plaats door Koningin Beatrix.
Het volledig gerestaureerde Las Palmas is een multifunctioneel verzamelgebouw met culturele en commerciële functies. Naast het Nederlands Fotografiemuseum, een opleiding voor nieuwe media en een grote evenementenzaal hebben zich hier ook een exclusief restaurant en verscheidene bedrijven gevestigd. 
Het gebouw is uitgebreid met een penthouse waarin het hoofdkantoor van OVG Projectontwikkeling is gevestigd. Staand op dunne stalen kolommen ‘zweeft’ het Penthouse ruim drie meter boven het gebouw Las Palmas. Een uniek gebouw dus.
Net als het Pakhuismeesteren dat eind van de maand haar deuren opent. Na jarenlange renovatie en verbouwing opent er beneden een foodhal en het bovenste gedeelte wordt hotel.
 Boston en Seattle zijn 2 nieuwe woontorens die klein zijn  met hun 23 verdiepingen tussen de andere kolossen. De 2 gebouwen worden verbonden door een daktuin op de 5e verdieping. 

 

Hierboven zie je het dak van de Cruise Terminal. Deze deed dienst als aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn en is industrieel erfgoed. De Cruise Terminal Rotterdam wordt nog steeds gebruikt door grote passagiersschepen die in de zomerperiode wekelijks aan de kade liggen. 

Hotel New York ligt klein tussen de torens. Een druk bezochte locatie waar je gezellig en lekker kunt eten en borrelen. En in de zomer een prachtige plek om in het gras te genieten van de scheepvaart.
Montevideo staat sinds 2005 op de Wilhelminapier naast hotel New York. Kantoren, woningen en horeca zijn hier gevestigd. De naam verijst naar een van de voormalige pakhuizen die er ooit stond met de naam Montevideo. Op het dak staat een grote M.


De New Orleans is met zijn 158 meter nog de hoogste woontoren van Nederland. Heerlijk wonen lijkt me met een zwembad in the house! En natuurlijk de sfeervolle bioscoop Lantaren Venster waar ook regelmatig concerten worden gegeven. 

In dit doorkijkje zie je de Kop van Zuid met oa het Luxortheater, Maastoren en de rechtbank.
Voor het Luxor wordt binnenkort gestart met de bouw van The Sax, de laatste twee woontorens Havana en Philadelphia die aan de zuidzijde van de Wilhelminapier komen. In de circa 150 meter hoge toren Havana en de 70 meter hoge Philadelphia komen appartementen en een hotel.
Bijzonder is dat de twee torens op 75 meter hoogte met elkaar worden verbonden met een luchtbrug waarop op 80 meter hoogte een openbaar terras komt. De sfeerimpressies van het gebouw zijn bijzonder mooi dus ik ben benieuwd!

 Het is echt genieten op dit dak van de scheepvaart en de architectuur. 


Ik bezocht nog een aantal andere daken op unieke plekjes dus wordt vervolgd.
Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...