zondag 18 februari 2018

Leeuwendans op Katendrecht


Het jaar van de hond werd gisteren op de West Kruiskade gevierd met de traditionele leeuwendans en vuurwerk. Dit jaar werd het voor het eerst op Katendrecht dunnetjes over gedaan vanmiddag.
En dat is zeker voor herhaling vatbaar.
Na de start bij Hotel New York ging de leeuw over de Rijnhaven ofwel Hoerenloperbrug naar de Fenix Food Factory. De Fenix Food Factory is gevestigd in een van de twee Fenixloodsen en langzaam uitgegroeid tot een van de hotspots op Katendrecht. De andere loods wordt momenteel verbouwd tot appartementencomplex waarbij de oude Fenix loods terugkomt in het nieuwe complex. 
Kantine Walhalla is een erg leuk klein theater waar veel grote cabaretiers en muzikanten hun voorstellingen try-outen. 


De Leeuwendans wordt vandaag bij een aantal zaken aan het Deliplein opgevoerd.
Oorspronkelijk werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer. Maar in de loop der jaren verspreidde de leeuwendans zich via het leger naar de burgers, en werd ze steeds meer onderdeel van het Chinese leven. Nu is de leeuwendans niet meer weg te denken: iedere feestdag, elke opening of het nu om een gebeurtenis of een bedrijf gaat… altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagt de boze geesten, en brengt geluk en voorspoed.  


Voor de Tweede Wereldoorlog had, voornamelijk door de scheepvaart, Katendrecht de grootste Chinese gemeenschap van Europa. Vele Chinese migranten woonden hier in simpele kosthuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen hier de eerste Chinese restaurants. Tegenwoordig is Chinatown vrijwel verdwenen en nu op de West Kruiskade te vinden maar Katendrecht heeft nog wel een Chinese kerk. 

Happy Newyear!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...