zaterdag 27 januari 2018

Mooie tentoonstellingen in de Laurenskerk


Tot en met vrijdag 9 februari is de World Press Photo 2018 tentoonstelling gratis te zien in de Laurenskerk. In de reizende expositie van de jaarlijkse fotowedstrijd zie je het prijswinnende werk van fotojournalisten en documentaire fotografen vanuit de hele wereld. 
De tentoonstelling is jaarlijks in meer dan 100 steden over de hele wereld te zien. Studentenvereniging SSR biedt de tentoonstelling aan Rotterdam aan zodat iedereen deze gratis kan bezoeken en daar wordt veel gebruik van gemaakt!
De Laurenskerk is het mooie decor voor deze fototentoonstelling.Dit vond ik 2 hele bijzondere foto's
Hierboven een foto van Noel Celis van een gevangenis in Manilla, Filipijnen waar de gevangenen 's nachts op de trap slapen....bizar maar wel een hele mooie foto.
Hieronder een zeeschildpad, gevangen in een net, bij de kust van Tenerife. Foto van Francis Perez.
Diep triest maar ook een mooie foto qua kleur .
Naast de World Press Photo tentoonstelling zijn er ook andere tentoonstellingen te zien. 
Deze kasten vond ik erg gaaf. Op de deurtjes zie je een foto die te maken heeft met een van de feesten van alle wereldreligies. Als je de deurtjes opendoet, zie je iets meer over dit feest. Het gaat van Pasen tot het boeddhisme, van Sinterklaas naar Holy, Hemelvaart en het Suikerfeest.


Ook een fotovoorproefje voor Art Rotterdam was al te zien.
De tentoonstelling met foto's en verhalen van Rotterdammers van Humanitas was indrukwekkend. Wat hebben sommige mensen een heftig leven. Humanitas levert zorg op allerlei niveaus aan mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen.Naast alle mooie tentoonstellingen is ook de kerk zelf een bezoekje waard. Dus heb je alle foto's en verhalen tot je genomen dan kun je ook nog een rondje door de kerk doen.
"Heb je naaste lief als jezelf"
Een nis waar een kaarsje opgestoken kan worden en een met een ode aan Erasmus.De Grote of Sint Laurenskerk, is van oudsher de hoofdkerk van Rotterdam. Gebouwd tussen 1449 en 1525, is de Laurenskerk het enige overgebleven laatgotische gebouw uit het van oorsprong middeleeuwse Rotterdam.
De Laurenskerk staat symbool voor de geschiedenis van Rotterdam. In de middeleeuwen kon men het Rotterdamse stadsburgerschap kopen door 3000 stenen bij te dragen aan de bouw van de toren. 
Achter de kerk liep de Rotte, ooit de plek waar Rotta is ontstaan. 
Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werd ook de Laurenskerk zwaar beschadigd door bommen op het dwarsschip van de kerk, waarna brand ontstond die leidde naar de in de houten steigers omringde toren. 
Er gingen stemmen op om de kerk te slopen, maar dit werd door Hitler verboden: de kerk werd "Auf Befehl des Führers unter Kunstschutz gestellt". 
Na de oorlog waren er voor en tegenstanders van restauratie en er werden allerlei plannen gemaakt. In 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor de restauratie, die pas in 1968 werd voltooid.
Tegenwoordig wordt de kerk ook gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, evenementen en feesten.
Maar er kan ook nog gekerkt worden.In 11 van de 16 kapellen van de kerk, is in 2010 een permanente tentoonstelling ingericht, getiteld: Een monument vol verhalen, met sprekende installaties en digitale toepassingen. Met respect voor de architectuur zie je thema's die met de Laurenskerk en Rotterdam te maken hebben. De vloer van de 12 kapellen in het schip van de kerk is bedekt met 60 zerken van o.a. vooraanstaande Rotterdammers.


Dus het is zeer zeker de moeite waard om eens binnen te lopen in de Laurenskerk en tot 9 februari kan dat dus gratis.


Veel plezier!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...