vrijdag 2 juni 2017

Stadspark, een groene oase rond de Laurenskerk


Rond de Laurenskerk is een groene oase ontstaan.
Een grote diversiteit aan vaste bloeiende planten, grote bomen, bankjes en een grasveldje vormen samen een echt stadsparkje.Tussen de Markthal, Binnenrotte en Hoogstraat staat de Laurenskerk. Een van de weinige  gebouwen die is blijven staan bij het bombardement van 1940. Jarenlang stond de Laurenskerk een beetje verstopt maar nu is het een plek die zeker een bezoekje waard is. Neem wat lekkers te eten en drinken mee en onttrek je even aan de drukte.

Het monument voor Erasmus markeert zijn geboortehuis.
Het portret en de fa├žade zijn volledig opgebouwd uit kleurige majolicategels. Als je dichterbij komt vervaagt het portret van Erasmus en blijkt het te zijn opgebouwd uit door hem geschreven teksten.

Rondom het Grotekerkplein zie je andere bekenden gebouwen staan zoals de toren van het stadhuis, het Timmerhuis en de woontorens aan de Binnenrotte.

Erasmus, schrijver, filosoof en humanist, kijkt toe hoe iedereen geniet van de zon.Het pop-up terras van de Swarte Leeuw is alleen in de zomerperiode te vinden. Aan de vet van de Laurenskerk is het heerlijk vertoeven in de schaduw va de bomen. En er is voldoende te zien!Het stadspark is een waterbestendig plein. Het houdt tijdens hevige regenbuien regenwater vast. Onder het gras ligt een lavakoffer, dit is een laag lavagesteente in de ondergrond. Het lavagesteente geeft het regenwater vertraagd af aan de grond eromheen. Dit ontziet de riolering en gaat wateroverlast tegen. Daarnaast zorgt het groen tijdens hete perioden voor verkoeling.Op de achtergrond het groene Beurs World Trade Centre, een van de opvallendste gebouwen in het centrum gebouwd in de jaren 80
.
Op het podium en het grasveld worden regelmatig op zondag dansactiviteiten georganiseerd deze zomer. Ook vorig jaar was dit al het geval en ik heb enorm genoten van deze salsamiddag. wat een genot om naar al die dansende en swingende mensen te kijken!
Voor ieder wat wild dus.
Veel plezier in het nieuwe stadspark!

Ik miste nog wel iets in het stadspark, nl vuilinsbakken. 
Misschien komen ze nog maar anders wordt het gauw een rommeltje. Het eerste zwerfvuil zag ik al liggen bij de bankjes....

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...