zondag 11 juni 2017

Spectaculaire opening en mijn eerste dakbezoek van de dakendagen.


De opening van de Dakendagen 2017 was spectaculair met een highliner van Dreamwalkers over een Highline van 130 meter lang, op 40 meter hoogte die balanceerde tussen de 2 Lijnbaanflats. Samen met vele andere hield ik mijn adem in....
Een Rotterdams eerbetoon aan de architectuuroversteker Philippe Petit, die in 1974 tussen de daken van de Twin Towers liep maar hij legde maar 42 meter af. Het verschil tussen traditionele koorddansers en Highline-walkers is dat het een slap koord is en de lopers geen balanceerstok vasthouden.

Yes gehaald, een enorm applaus klinkt vanaf het Schouwburgplein voor deze durfal!Na het ophalen van mijn ticket op het plein voor CS zie ik deze groep staan die onderweg gaat met 1 van de vele tours die er zijn. Ik ga vandaag alleen op pad en mij  eerste dak is die van Central Post vlakbij het CS. 12 hoog maar wel een mooi uitzicht naar alle kanten van Rotterdam. 


We beginnen de ronde over het dak met uitzicht op het centrum. De bekende vaste punten in de stad: De Rotterdam, Erasmusbrug op de Kop van Zuid en de Euromast komen overal boven uit!

Weerspiegelingen in het glas van de Delftse Poort en NN gebouw.Het nieuwe hart van de stad met de Markthal, Timmerhuis, Bibliotheek, Potlood en ertussen het oude Stadhuis. De oude Laurenskerk staat achter het Timmerhuis en is net niet te zien.Vanaf hier heb je mooi zicht op de Dakakker boven op het Schieblok dat ook te bezoeken is tijdens de Dakendagen. Ik was al EERDER op de Dakakker. 
Dit gebied is onderdeel van de Luchtsingel met de gele loopbrug. De oude kantoorpanden worden gebruikt door kleine bedrijfjes en horeca. Er is in korte tijd een enorme hippe boost gegeven aan dit gedeelte van de stad.
Erachter zie je de Hofbogen, klik HIER voor een eerder bezoek van mij. Eronder ook veel horeca en winkeltjes in deze urban hotspot. Bovenop de Hofbogen komt een stadspark waar steeds meer activiteiten plaatsvinden.
Hoogbouw in alle kleuren en hoogtes maken de skyline van Rotterdam.
Het nieuwe Timmerhuis is een echte aanwinst voor Rotterdam. 


De Provenierswijk achter het CS bestaat uit veelal uit woningen die rond 1900 zijn gebouwd. 
Vele verschillende daken dus te zien.
De wijk ontstond om de binnenstad te ontlasten. 

Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen groeide de handel en industrie waardoor veel mensen van buitenaf, vooral uit Zeeland en Brabant, werden aangetrokken. Voor deze eerste ‘gastarbeiders’ moesten nieuwe wijken buiten de stadsgrenzen worden aangelegd.
In die tijd, werd er onderscheid gemaakt in een ‘zuid-westelijk’ gedeelte voor de middenklasse en een ‘noord-oostelijk’ gedeelte voor de arbeidersklasse. De Spoorsingel en Proveniersingel vormden hierbij de scheiding.
In de verte is Den Haag te zien, het is niet helemaal helder maar de contouren van de hoogbouw zijn goed te zien. Tussen Rotterdam en Den haag zie je de groene Hof van Delfland, onder deel van het Groene Hart in de randstad.
Hier draaien we door naar het Westen van Rotterdam met op de achtergrond de havens.

Het treinknooppunt bij CS is mooi te zien van grote hoogte!Dit was mijn ronde over het dak van Central Post, op dit oude postkantoor heb ik genoten van het prachtige uitzicht over de stad. En dit was pas mijn eerste gebouw!


Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...