dinsdag 18 oktober 2016

Noordereiland en Kop van Zuid vanaf het WilhelminapleinVanaf de loopbrug op het Wilhelminaplein heb je een prachtig uitzicht op het Noordereiland. en de skyline erachter. 
Dit eiland in de Nieuwe Maas is een beschermd stadsgezicht en dat snap ik heel goed!
Het Noordereiland kreeg zijn naam het door het graven van de Noorderhaven, tegenwoordig Koningshaven, die je hier ziet op de foto, waardoor het eiland werd afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord in 1872. Vroeger lagen de binnenvaartschepen hier soms 5 rijden dik, een huis op het eiland was dus populair bij schippers. 


Het Noordereiland is verbonden met het vaste land door de Willemsbrug en de Koninginnenbrug.
De oude spoorbrug De Hef staat momenteel volledig ingepakt voor restauratie. Het bruggedeelte 'het val' is er sinds 2015 uit en ligt ergens in de haven voor een flinke opknapbeurt. Als het goed is, is begin 2017 De Hef weer compleet. Wat de bestemming wordt is nog steeds niet duidelijk, er zijn al veel mooie plannen voor bedacht!
Als je je omdraait zie je de Kop van Zuid. Met natuurlijk het alweer 20 jaar oude Nieuwe Luxor waar veel grote theater- en muziekvoorstellingen te zien zijn.


Maar ook het Wilhelminahof, waarin de belastingdienst, douane en de rechtbank zijn gevestigd is een mooi architectonisch hoogstandje. 
En zo is het Wilhelminaplein meer dan een groots verkeersplein met een tramrails maar is het een bijzonder plein geworden dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. En klim dan ook even op de loopbrug voor een andere kijk.

Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...