zondag 4 september 2016

Wereldhavendagen vanuit het Scheepvaartkwartier


Al 39 jaar lang staat het eerste weekend van september in het teken van de Wereldhavendagen. Met scheepsbezoeken, demonstraties en excursies op en om het water kan iedereen genieten tijdens deze 3 dagen. Het thema was dit jaar 'The smartest port'. Ik bekeek dit jaar de Havendagen vanaf de noordzijde van de stad en begon in de Sint Jobshaven. Ruim 100 jaar geleden gegraven als haven voor stukgoed, nu de start voor de roeiboten van de Maasrace.  
Aan de oostkant van de Sint Jobshaven was de Müllerpier lang gebruik als evenemententerrein bijv voor kermissen. In de tijd dat mijn kinderen klein waren heb ik de Müllerpier dan ook regelmatig bezocht.  Het Pakhuis Jobsveem of  St. Job, is omgebouwd tot woongebouw met loft appartementen en maakt deel uit van de nieuwe wijk het Lloydkwartier. Mooie plek om te wonen! Vanaf de Lloydpier vertrokken ooit de passagiersschepen van de Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië.


Op het water zijn boten groot en klein te bewonderen. Het lijkt wel of alles wat vaart, deze dagen op het water te vinden is. Op de achtergrond ss Rotterdam, het cruiseschip dat een permanente plek in Katendrecht heeft en nu in gebruik is als hotel en restaurant. 
Als je goed kijkt zie je links op de foto een bijzonder watervoertuig te water gaan, de Splashbus. 

Naast de Marine is ook de Landmacht altijd vertegenwoordigd en kun je kennismaken met het leger.


Een onderzeeboot, oude zeilboten, waterscooters, marineschepen maar ook schepen van bedrijven zoals het offshore installatieschip Aeolus, zijn publiekstrekkers tijdens de Wereldhavendagen.
De Aeolus is gebouwd om windmolens te plaatsen op zee. Het schip heeft 85 meter lange poten, waarbij het op de zeebodem kan staan tijdens het installeren van de turbines. Het schip fungeerde zaterdag als podium voor een muzikale show op het water bij de Erasmusbrug. 

Zr.Ms.Rotterdam is een van de grootste schepen van de Koninklijke Marine en alleen vanwege de naam al meer dan terecht aanwezig op de Wereldhavendagen. Het amfibische transportschip is 166 meter lang en 25 meter breed. Het heeft een gigantisch voertuigendek, een eigen inwendig dok waar landingsvaartuigen van mariniers uit kunnen varen en een volledig eigen ziekenhuis waar operaties kunnen worden uitgevoerd. Als je alle voertuigen die in het voertuigendek passen achter elkaar op één rijbaan zou zetten, dan heb je een rij van bijna 2 kilometer. Het schip is bedoeld om grote marinierseenheden aan land te zetten, waar zij verder kunnen opereren. In totaal kan de capaciteit van slaapplekken worden uitgebreid tot meer dan 600 bedden. 
Dit soort schepen zijn altijd grote trekpleisters op de Wereldhavendagen en de mensen staat er lang in de rij voor een bezoek. Ook de onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw kon worden bezocht. 

Mooi plaatje van de onderzeeboot, Aeolus, watertaxi en hotel New York op de Wilhelmapier.
Er is van alles te doen en te zien op de kades en wil je naar de overkant, dan neem je gewoon de watertaxi!
In de Veerhaven is het uitzicht prachtig en staan traditiegetrouw kramen met van alles dat te maken heeft met de havens en scheepvaart. Langs de hele kade zaten de terrassen vol en genoot iedereen van de zon en gezellige sfeer.Op de kade van de Wilhelminapier staan grote tribunes vanwaar alle spectaculaire demonstraties op het water van havenloodsen, mariniers, politie en havendiensten goed zijn te volgen. Maar ook aan de overkant is het druk met kijkers, en ze worden goed in de gaten gehouden.
Maar van de Erasmusbrug heb je natuurlijk een topuitzicht op de Nieuwe Maas. De brug die tijdens deze Wereldhavendagen haar 20e verjaardag viert!
Mijn wandeling eindigt op het Leuvehoofd waar ik nog even geniet van de de boten en schepen die langs varen. Volgend jaar de 40e Wereldhavendagen! 


Ik maakte ook nog een fietstocht met ParfumdeBoemBoem door M4H, een bijzonder havengebied, binnenkort dus nog meer havens....

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...