zaterdag 17 september 2016

Fiets mee door M4H


Merwe-Vierhavens ofwel M4H staat vol met stoere havengebouwen, er zijn mooie uitzichten over het water en er is bedrijvigheid van nieuwe ondernemingen in oude panden. 
Het Vierhavensgebied is ontwikkeld tussen 1910 en 1915. Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte, buiten de stad Rotterdam, verplaatst steeds meer haven industrie uit het Vierhavensgebied daar naartoe.
M4H is een interessant gebied om te bezoeken tijdens de Havendagen. Ik deed dat met een fietstocht van ParfumdeBoemBoem tijdens Fabrique Mozaique. Zij verzorgen fiets- en wandeltochten op bijzondere locaties in Rotterdam.We starten bij de Fruitvis. De naam is een verwijzing naar het fruit dat in dit havengebied werd overgeslagen. Fruitvis zit in een voormalige opslagloods en biedt een podium voor theater, dans en muziek en presentaties. Fruitvis ligt naast stadsboerderij Uit je eigen Stad .Onze eerste tussenstop is het pand waar de architecten van GroupA zijn gevestigd. 
GroupA bewoont dit pand samen met andere bedrijfjes die een connectie hebben met architectuur. Inspiratie vinden ze bij elkaar tijdens gezamenlijke lunches, borrel en overleggen.  
De koffiebar is heerlijk ruim en licht, wat trouwens ook opgaat voor de werkplekken. 
Dit bureau heeft bijzondere projecten gedaan waaronder de inrichting van De Rotterdam en er gaat vast nog veel moois komen.Voor de deur van het pand ligt de Voedseltuin van de Voedselbank. Hier worden biologische groente en fruit voor de cliënten van de Voedselbank verbouwd want dat wordt weinig aangeleverd aan de Voedselbank. Bij Made in4Havens, kunnen lokale designers hun producten kunnen produceren. De plek voor eerlijke designproductie, waar gebruik gemaakt kan worden van oa een 3d printer, naaimachines en andere faciliteiten.

In M4H staan de 3 Marconitorens, waarvan er 1 is omgetoverd tot Sciencetower, ze zijn een markant punt in dit gebied. 
Ervoor zie je de blauwe  Ferro Dome, de rauwe gashouder waar ik al eens een reportage maakte. Momenteel is hier de voorstelling van het 70 jaar jonge Scapinoballet samen met The Nits en Codarts circus te bewonderen.

Maar wij gaan dit unieke pand in. We mochten niet zomaar naar binnen, eerst tekenden we dat we op eigen risico het pand betraden en erna moesten de helmen op!Het Katoenveem is ontworpen door de Rotterdamse Architect Kanters en in 1920 aan de Keilestraat gebouwd. Het gebouw is speciaal ontworpen voor de op- en overslag van Katoen. Het Katoenveem  heeft een monumentale status vanwege de zeldzaamheid. Er zijn in de wereld slechts enkele voorbeelden van Katoenvemen.

foto internet van Katoenveem in gebruik"De totale capaciteit van het pakhuis bedroeg 32.500 balen katoen. Er konden vier schepen tegelijk worden gelost. Aan de landzijde lagen spoorrails via 19 zijdeuren konden de wagons worden geladen. Er was veel aandacht voor de zo economisch mogelijke opslag en transport van de balen katoen. Via lopende banden werden de balen katoen vanaf de schepen naar de grote uitkragende betonnen laadbalkons getransporteerd. Via een loopkatinstallatie onder het dak werden de balen in het gebouw verder verplaatst. Door deze indertijd zeer moderne installatie was het mogelijk om met zeer beperkte mankracht tweehonderd balen per minuut te verwerken. De loopkatinstallatie is bij een brand in 1963 grotendeels verwoest, maar de rails zijn nog aanwezig."
Er zijn allerlei plannen voor dit unieke monument en ik ben erg benieuwd wat het gaat worden. 
Kunstenaar Joep van Lieshout, heeft met zijn Atelier van Lieshout een periode in de Katoenveem gewerkt. Momenteel huist hij in een ander pand in dit gebied.


Op de fiets door naar de volgende unieke plek, een zeer idyllische tussen de containers en kranen: een klein tuintje waar een muzikaal optreden plaatsvind.De zangeres van Book of Eli staat al klaar en zingt een aantal prachtige liedjes voor ons staande op dit mini bloemeneilandje. Een unieke ervaring!Onze laatste tussenstop is Marconia. Nu nog kaal maar deze 30.000m2 voormalig rangeerterrein aan de Marconistraat, wordt de komende jaren een openbare experimenteerruimte voor vernieuwers uit het bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers/bewoners.
Sea Ranger Service gaat er een uniek project starten. In het DryDock worden schepen verbouwd door werkloze jongeren. Deze jongeren worden door veteranen van de Koninklijke Marine opgeleid als Sea Rangers. Na hun opleiding gaan deze Sea Rangers op ‘wereldtournee’; ze worden uitgezonden om voor overheden beschermde zeegebieden te beheren.

Als laatste werden we verrast door een gave dans van deze 2 heren. In het kale gebied, met op de achtergrond de treinwagon wederom bijzonder.


 


Vroeger haven, nu broedplaats voor jonge ondernemers en creatieve geesten.
Ben je enthousiast geworden en wil je deze en vele andere bijzondere plekken in M4H met eigen ogen zien, doe dan de fietsroute.

Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...