zondag 14 augustus 2016

Voel je even tsaar Peter de Grote op Shtandart
Soms heb je geluk.
Langs de Maas is het altijd heerlijk fotograferen, zelfs met bewolkt weer. Toen ik mijn camera in wilde pakken kwam dit schip door de Erasmusbrug op weg naar de Leuvehaven en het Maritiem Museum.
Een replica van het historische schip 'Shtandart' is gisteren aangemeerd in Rotterdam. Het schip figureerde als vlaggenschip in de film 'Michiel de Ruyter' en is tot en met maandag 15 augustus te bezichtigen bij het Maritiem Museum.


Tsaar Peter de Grote liet het originele schip in 1703 bouwen door de Russische Marine. Hij was zelf de eerste kapitein op het vlaggenschip.Het fregat is volledig van hout en versierd met beeldsnijwerk. Dat maakt het extra bijzonder als je dit schip ziet varen tegen de achtergrond van de moderne architectuur van de Kop van Zuid. 
Deze replica is in 1999 gebouwd en dient nu als trainingsschip voor kansarme jongeren.

Zondag en maandag kun je een kijkje op dit prachtige schip. 

Langs de Maas, op de hoek van de Westerkade en de Veerhaven, staat trouwens een standbeeld van de Russische tsaar Peter de Grote. In 1997, het Tsaar Peter de Grote-jaar, schonk de Russische regering het aan Nederland als dank voor de 300-jarige betrekkingen tussen beide landen. Peter de Grote was in 1697 een jaar in Nederland en bestudeerde toen de Nederlandse scheepsbouw.
Extra bijzonder dus dat zijn schip hier langs vaarde.


Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...