vrijdag 12 augustus 2016

Rotterdamse 'White House' en rode brug

Rotterdam heeft z'n eigen White House.
Aan de Oude Haven is deze 'ooit hoogste wolkenkrabber van Europa' te vinden.
Niet te geloven als je het mooie statige witte art-nouveau pand nu ziet, maar aan het eind van de 19e eeuw was dit het hoogste gebouw van Nederland. 
Samen met de oude schepen voor de deur, de gerenoveerde huisjes ernaast en de moderne architectuur van de Willemsbrug op de achtergrond, geeft het een mooi plaatje.
De eerste Willemsbrug, vernoemd naar koning Willem III, werd geopend eind 19e eeuw. Deze 1e vaste oeververbinding over de Nieuwe Maas, speelde een grote rol in de 2e wereldoorlog.
In de jaren 80 van de vorige eeuw is de brug vervangen voor de huidige rode tuibrug, opvallend aanwezig in de stad!
De panden naast het Witte Huis zijn tijdens de aanleg van de spoortunnel in de jaren 90, steen voor steen afgebroken en later weer herbouwd. De panden hadden de oorlog overleefd en er was tijdens de aanleg van de spoortunnel zelfs een actiegroep om te zorgen dat deze panden niet verloren gingen.
Rotterdam is op veel manieren te bekijken, maar vanaf het water is dat toch wel het leukst. De terrassen in de Oude Haven zijn altijd gezellig en met dit uitzicht is het toch extra genieten van een drankje en hapje?Vanaf enige afstand gezien staat het Witte Huis omringd door moderne architectuur.
Ik vind het mooi, maar dat is persoonlijk. 
Een bijzonder plaatje is het zeker!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...