zondag 29 mei 2016

Rondje Rotterdam vanaf het dak


Nog 2 weken is de trap aan het Groothandelsgebouw te beklimmen, al gaan er momenteel stemmen op om de 180 treden van de steigertrap nog wat langer te laten staan. Dit lijkt mij een goed idee want veel mensen, Rotterdammers, oud-Rotterdammers en toeristen maken er veelvuldig gebruik van.
Net zoals ik afgelopen vrijdag. Na de klim, deze is goed te doen maar als je moeilijk ter been bent of je conditie is wat minder dan kun je ook binnen de lift nemen, is er een prachtig uitzicht.


Na een route te hebben gekregen van de dames van Rotterdam viert de stad! kon ik het hele dak rondwandelen en aan alle kanten over Rotterdam heen kijken. Het weer was nog wel wat bewolkt helaas maar het was toch zeer de moeite waard.
Langs de reling hangen verrekijkers en borden met foto's van bijzondere locaties en plekken in Rotterdam. En deze vond ik zelf we leuk, een trap aan de nieuwe VVV.Op het dak van het Groothandelsgebouw is veel groene klimop te vinden wat een parksfeertje geeft. 
Ik geef je wat meer info over dit Rijksmonument dat kort na de oorlog is gebouwd op de plaats van de oude Diergaarde Blijdorp.
Het Groothandelsgebouw is een verzamelgebouw met kantoorruimtes en was een zeer vernieuwend project voor die tijd: het bood niet alleen plaats aan bedrijven, maar bevatte ook een autoroute door het pand, om producten door het hele gebouw te kunnen vervoeren. Al tijdens de bouw vestigde zich  Engels in het gebouw, een grand café-restaurant, congres-, party- en zalencentrum. En dat zit er nog steeds!
In 1961 werd een dakopbouw in gebruik genomen, waarin bioscoop Kriterion werd gevestigd. Het scherm bevond zich aan de kant van het Stationsplein en werd voor aanvang van de voorstelling en tijdens de pauze opgehaald, waardoor de bezoekers via de grote glazen wand uitzicht kreeg over de stad in opbouw. De bioscoop is al lang gesloten maar nog steeds hoor je Rotterdammers er vol heimwee over praten.Hier kan ik uren naar kijken, het Oude Westen met veel verschillende dakjes. Op de achtergrond zie je de haven met de kranen.
Behalve de groene klimop op het dak ligt er langs de rand van het dak sedum wat hier en daar geel bloeit. En als je kijkt zie je overal groene plukjes bomen in de straten en tuinen.


Het uitzicht richting Kop van Zuid en de Erasmusbrug was helaas niet helemaal helder maar het contrast met de oude daken is mooi.

Velen genieten met mij van de wandeling op het dak van het Groothandelsgebouw.
De weerspiegeling in het glas geeft een bijzonder effect aan de stad.
De torens van Boymans en de Arminiuskerk aan de Westersingel.
Op het dak zijn van steigers, tafels gemaakt zodat je er een drankje en hapje kunt nuttigen dat te koop is in het Luchtcafé en nog even rustig kunt genieten. Hier zijn ook de Rotterdamse producten van de winkel Groos te koop. En als het weer niet meewerkt, is het binnen bij het Luchtcafé ook gezellig.

Als ik het dak rond ben gelopen kom ik weer uit bij de trap. Iedereen gaat op de foto of maakt foto's van het uitzicht. Er is een tribune en stellage waarvandaan je goed rond kunt kijken.
En waar je nog even bij kunt komen voordat je de 180 treden naar beneden weer afgaat!


De trap en het dak zijn dus ieder geval nog te bezoeken tot en met 12 juni maar misschien nog wat langer. (Verlengt tot 19 juni)
Heb je zin om andere daken te bezoeken dan kan dat in het weekend van 10-12 juni tijdens de Dakendagen. Voor een voorproefje: vorig jaar was dit evenement voor het eerst en daar was ik bij zoals je HIER kunt zien.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...