zondag 15 mei 2016

De Trap, uitzicht over de wederopbouw van de stad

Rotterdam krijgt vanaf half mei tot en met half juni een tijdelijk nieuwe blikvanger: een gigantische trap met 180 treden vanaf het Stationsplein, pal voor het Groot Handelsgebouw.De steigerinstallatie, een idee van architectenbureau MVRDV, is een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad!
De trap wordt op 16 mei geopend door burgemeester Aboutaleb en blijft geopend tot 12 juni. Dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur is de trap gratis te beklimmen.


De trap past in de Rotterdamse traditie om mijlpalen van de wederopbouw te vieren.
,,Nu maken we een trapje omhoog, zodat je kunt zien wat we van Rotterdam hebben gemaakt. Je ziet de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp.’, aldus Anouk Estourgie van Rotterdam viert de stad!


De traptreden zijn er dan ook niet alleen om boven te komen, maar vooral om van het uitzicht te genieten. Dat kan bovenop het Groothandelsgebouw, dat tijdelijk wordt ingericht als uitkijkpost over de stad met het Rotterdamse Luchtcafé.Het Luchtcafé is niet alleen een café, ze zijn tevens een platform dat de wederopbouw van Rotterdam weerspiegelt. Zo werken ze samen met een aantal bekende namen zoals Jordy’s Bakery, Kromkommer, Kaapse Brouwers, Giraffe Koffie en Booij’s Kaasmakers.
Rotterdamse gebrouwen biertjes of een koffie van Giraffe. Wil je er een hapje eten, dat kan, je kunt er van 10:00 tot 23:00 uur terecht voor soepjes van Kromkommer, brood van Jordy’s Bakery, gehaktballen van huis-chef Marnix of ijs van De IJssalon. Leuk detail: de tafels zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de trap.
En ook de voormalige bioscoop Kriterion gaat tijdelijk open voor films, debatten en voorstellingen.Met zijn 29 meter hoogte en 57 meter lengte wordt de trap een imposante blikvanger van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Ook de vorm is een knipoog naar de wederopbouw. De trap reageert op het diagonaal van Rotterdam Centraal en verbindt hiermee een gloednieuw icoon met een historisch rijksmonument.Winy Maas: “De trap moet voor meer leven zorgen op het dak en laat een tweede laag zien in de volgende stap van de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Een tweede opbouw. Het zou goed zijn om dit een permanente functie te geven.”

Een uniek plekje de komende maand, dat ik zeker ga bezoeken!

Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...