zondag 3 april 2016

Van pakhuis naar hotel


Het pakhuis van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren (links op de foto) wordt verbouwd tot hotel van de Spaanse hotelketen Room Mate Hotels, het krijgt 230 kamers, op de begane grond komt een Mercado – supermarkt met Spaanse en andere producten en bovenop het hotel komt een groot dakterras.

deze foto maakte ik 2 jaar geleden, nu staat het compleet in de steigers
wat zou er behouden blijven van de oude details?

Het pakhuis Celebes, Borneo, Java, Sumatra van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren werd in 1941 opgeleverd. Funderings-onderzoek heeft  uitgewezen dat het gebouw op een houten paalfundering uit 1898 staat. Het pakhuis dat hierop stond, brandde in 1937 af. Voor 1940 was op dezelfde fundering al weer een laag teruggebouwd. Na de oorlog werden op de bestaande laag nog drie lagen gebouwd. Het fungeerde vnl als opslagruimte voor thee, zaden en grondnoten.

‘t Leidsche Veem, het oudste pakhuis van de Wilhelminapier stamt uit 1896. Het kreeg in 1996 een tweede leven als studenten wooncomplex met 294 studio’s en appartementen. 
De prachtige gevels voorspellen veel goeds voor de renovatie van de andere pakhuizen die nu plaats vindt.
Bijzonder om tussen alle nieuwbouw die de skyline bepaalt deze authentieke panden te zien die zoveel met Rotterdam als havenstad te maken hebben.


JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...