zaterdag 9 april 2016

Literaire fietstoer van Schouwburgplein naar Kleinpolderplein

Motel Mozambique 
Tijdens het Motel Mozaïque Festival 2016 ging ik vrijdag met Parfum de BoemBoem op de literaire fietstoer. De transformatie van Rotterdam was het thema en ik beleefde dat op het Dakpark Station Hofplein (bij de Hofbogen) en onder het Kleinpolderplein. Onderweg droegen Typhoon en Broeder Dieleman voor uit eigen werk. Een bijzondere fietstocht dus.
Maar eerst krijgen alle deelnemers wan de wandel en fietstoers van Parfum de BoemBoem een drankje gebaseerd op kruiden en planten die gevonden zijn op de plekken die we aan gaan doen tijdens onze fietstocht.
Schouwburgplein
De start en ook het kloppend hart van het festival is het Schouwburgplein. Hier was ook de aftrap met een kort intiem optreden van Typhoon. Hij gaf een voordracht speciaal door hem geschreven voor deze gelegenheid met als thema Transformatie. 
"Elke ochtend als ik wakker word, zie ik als eerste een A4-tje aan mijn muur vastgemaakt met gekleurde punaises. De tekst luidt: VUL DE GATEN OP MET RUIMTE. Gaten die zijn ontstaan door voorwerpen, symbolen of mensen die ontbreken in mijn leven. Ooit was ik er niet en ooit zal ik er ook niet meer zijn....." lees HIER de complete tekst.

Transformatie gebied Luchtsingel
Vanaf het Schouwburgplein vertrokken we per fiets richting het Schieblock, waar we over de Luchtsingel liepen richting de Hofbogen. Ik schree al eerder een aantal posten over de Luchtsingel en omgeving, deze lees je HIER
Dit gebied wordt gezien als een testcase. Door de slechte economie konden nieuwbouwplannen niet worden uitgevoerd en zijn er allerlei bijzondere projecten en bedrijven ontstaan in e oude panden en op het terrein eromheen.
Een ervan is de Biergarten. Dit openluchtcafé is alleen in de zomer open en is geïnspireerd op de Duitse biertenten. Het is momenteel de hotspot van de jonge generatie in Rotterdam. Dit weekend is de officiële opening en het is er de komende zomer vast weer afgeladen vol. De Hofbogen
De deur naar het dak van de Hofbogen wordt speciaal voor onze tour voor ons geopend en we worden verwelkomt door een van de oprichters van architectenbureau Z.U.S, Kristian Koreman.
Hij vertelt over de ontwikkelingen van dit gebied waar Z.U.S een grote rol in heeft en over de geschiedenis van de Hofbogen.
Vroeger was hier station Hofplein. aangelegd in de eerste jaren van de vorige eeuw, waar vandaan de treinen richting Den Haag en het strand van Scheveningen vertrokken. Er zijn hier nu nog plantjes te vinden die oorspronkelijk in de duinen groeien, waarschijnlijk zaadjes ooit meegenomen na een dagje strand.
Na een lange tijd een 'no go area' te zijn geweest worden de ruimtes in de Hofbogen momenteel ontwikkeld voor horeca en winkels en wordt het langzamerhand een van de leukste plekken van de stad.Op het oude spoorwegviaduct wordt nu een stadspark gerealiseerd. De eerste stappen zijn gezet, er is een boomgaard aangeplant en onder de overkapping van het perron moet een theehuis komen.Voor onze fietstour staat Typhoon nogmaals op het programma, hij betovert ons met woorden in een exclusieve 'spoken word performance' op deze unieke plek.Na een laatste blik op het dak van de Hofbogen stappen we op de fiets naar de volgende locatie. 

Het verkeersplein Kleinpolderplein was ooit een polder en wordt in de toekomst ook weer een polder.
Het verkeersknooppunt Kleinpolderplein, je bent er vast wel eens overheen gereden onderweg van Den Haag naar Rotterdam. Kunstenaarsgroep Observatorium heeft een droom die wellicht in de nabije toekomst werkelijkheid zou kunnen worden. Het stuk Rotterdam tussen de twee verkeersknooppunten, dat nu vooral uit asfalt en langsrazend verkeer bestaat, transformeert in die droom in een groen stedelijk gebied. De verwachting is dat het verkeer op de A20 met meer dan de helft zal afnemen door de aanleg van nieuwe snelwegen.Na een korte uitleg over het project onder de wegen waar de auto's voortrazen, wordt het verkeer voor ons stil gelegd en kunnen we oversteken voor een rondleiding.


Transformatie Kleinpolderplein
In 2011 richtten Observatorium en Annemieke Diekman Landschapsarchitecten het Kleinpolderplein onder de fly-overs samen opnieuw in. Onder het Kleinpolderplein bevindt zich volgens Observatorium het eerste waterplein van Rotterdam. Daarnaast staan er sokkels waar buitenbeelden waar geen ruimte meer voor is, een plek kunnen krijgen. Dus ook de kunst heeft een plaats gekregen.
Het Observatorium voegde aan het landschapsontwerp ook een kunstwerk toe, Die Bocht. De twee ranke bruggen suggereren samen een ‘fly-through’. 
Maar ook de natuur speelt hier een grote rol.

De Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman maakte een speciale performance van muziek, geluiden en tekst geïnspireerd op de verkeersader Kleinpolderplein.

Flaneren op de flyover
Wil je ook een kijkje nemen: op 16 april is het Kleinpolderplein voor 1 dag stadspark ! Dit allemaal in het kader van 'Rotterdam viert de stad'.
Normaal gesproken rijden de auto’s over deze flyover de stad uit, maar zaterdag 16 april is dat deel van Kleinpolderplein in Rotterdam-Overschie afgesloten en omgedoopt tot een eendagspark onder de naam ‘Flaneren op de flyover’. Omdat Rijkswaterstaat toch werkzaamheden moet uitvoeren kon de flyover van Rotterdam naar de rijksweg A13 voor een dag dicht voor het snelverkeer en wordt het een plek waar men kan flaneren over de snelweg, picknicken op het asfalt en uitkijken over de stad.

Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...