donderdag 10 maart 2016

Wie Rotterdam zegt, zegt havens
Vroeger waren de stadshavens het drukke middelpunt van de stad. Nu de werkelijke havenactiviteiten buiten het centrum plaatsvinden worden andere invullingen van deze gebieden gezocht.
In het Maritiem District, het gebied op en rond het Wijnhaveneiland, wonen en werken zo’n 14.000 mensen. Dagelijks verblijven er nog eens ruim 5000 studenten aan de twee vestigingen van de Hogeschool Rotterdam. Toch bruisen de kades (nog) niet maar daar wordt hard aan gewerkt.
Restaurants openen, hotel Ibis vond een plekje naast de Red Apple, de infrastructuur verbetert en een sloepenhaven is aangelegd.

De eerste foto's maakte ik bij de welbekende Oude Haven, wil je gezellig een terrasje doen of een hapje eten in oude sfeer dan ben je hier aan het goede adres. Doorlopend langs de Wijnhaven staat de witte Willemswerf te stralen naast de Red Apple tegen een blauwe lucht. 

Lopend richting het Maritiem Museum komen we langs de Regentessebrug. Gebouwd in 1898 ter vervanging van een houten hefbrug en vernoemd naar koningin regentes Emma. De brug werd ontworpen door architect Logemann die in dienst was van gemeentewerken Rotterdam en ook de Bibliotheek Erasmus en begraafplaats Crooswijk ontwierp.
De brug wordt ook wel Vierleeuwenbrug genoemd. Dit naar aanleiding van de vier uit natuursteen gehouwen opzittende leeuwen die de hoeken van de brug "bewaken".
Ik vind de brug prachtig tegen de achtergrond van de moderne architectuur.In de Wijnhaven, vlakbij de Regentessebrug, ligt een felrood lichtschip. Dit voormalige Engelse lichtschip ligt hier al jaren, en doet dienst als horecagelegenheid. Lightvessel no. 11 is in 1951  gebouwd in Dartmouth aan de Engelse zuidkust. Het heeft tot 1988 dienst gedaan. Door de jaren heen is het een aantal keer opgeknapt en heeft het verschillende eigenaren gehad, ik ben er nog nooit geweest moet ik toegeven maar de recensies van Vessel 11 zijn goed. Toch eens gaan proberen!Mooi stukje Rotterdam dat steeds meer gaat bruisen.
Zaterdag 18 juni vindt het Wijnhavenfestival plaats, 'het nieuwste en het meest hartelijke festival van Rotterdam', zeggen ze zelf. Ik ben benieuwd!
Hiervandaan kun je verder lopen bijv. richting het Maritiem Museum aan de Leuvenhaven. Of met de watertaxi richting de Kop van Zuid. Of rechtdoor de Witte de Withstraat in met de vele caf├ęs, restaurants leuke winkeltjes en galeries. 
Keuze genoeg.

JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...