zondag 20 maart 2016

'Rotterdam viert de stad' opent met Dominoes010


'Rotterdam viert de stad' waarin we 75 jaar wederopbouw vieren, opende vandaag op mooie wijze met Dominoes010. Stenen die de wederopbouw symboliseren.
8000 stenen waren opgesteld over een 3 kilometer lang parcours dat door de stad slingerde. 
Startend bij het MaritiemMuseum en eindigend op het Schouwburgplein waar ook een feestelijk avondprogramma werd gepresenteerd. Ik volgde de dominostenen rechtop en liggend en begon langs de Westersingel. 
De stenen gingen over stoepen, straten, tramrails, soms omhoog of dwars door gebouwen zoals hier bij de Pauluskerk en de Rotterdamse Schouwburg.

Op het Schouwburgplein staat De Nieuwe Rotterdammer, een interactief kunstwerk in de vorm van een baby.


Ik loop richting de Witte de Withstraat om daarna de route te volgen naar de start. Onderweg zie ik bijzondere hoogstandjes.
Alles staat klaar voor de start, de laatste stenen worden omhoog gezet en iedereen wacht vol spanning op het startsein vanaf het Kraanschip in de Leuvehaven.


En daar gaan ze!
En als alles om ligt moeten de 8000 stenen weer worden opgeruimd door de 250 vrijwilligers. Weer op de pallets.... 


Op het Schouwburgplein konden de mensen nog verder genieten van de onthulling van de Nieuwe Rotterdammer, het eerste 75 verhalenboekje dat aan burgemeester Abutaleb werd overhandigd. Zong Shirma Rouse het nieuwe stadslied ‘Dit is de stad’ samen met 75 kinderen en begon het Head Lights programma officieel. Vier maanden lang zullen op markante wederopbouwgebouwen met laserprojecties, verhalen verteld worden van de Rotterdammers van toen, nu en de toekomst. 
De Nieuwe Rotterdammer op het plein zet de Rotterdammers centraal en geeft ze een gezicht.  


Rotterdam viert de stad is begonnen en duurt tot 31 juli!
Kijk hier voor de programmering voor maart en april.
Al eerder maakte ik een blogpost over de activiteiten die gaan plaatsvinden de komende periode.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...