dinsdag 15 maart 2016

Kick off Rotterdam viert de stad op 20 maart!

foto Rotterdam viert de stad!
Head Lights
Zeven iconische wederopbouwgebouwen in Rotterdam krijgen letterlijk een smoel. Samen vormen zij een verlichte stadsexpositie die vanaf 20 maart t/m 31 juli in de binnenstad is te zien.

Voor het project Head Lights ontwierp Pro Arts Design de kunstwerken in de vorm van gezichten die met laserprojecties en animaties op de gevels tot leven worden gewekt. Klapstuk op de buitenexpositie is de onthulling van het lichtkunstobject De Nieuwe Rotterdammer op 20 maart op het Schouwburgplein. De buitenprogrammering is onderdeel van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! waarmee 75 jaar wederopbouw wordt gevierd.


De eerste Head Light is al vanaf 5 februari te bewonderen op het Timmerhuis. De volledige stadsexpo gaat langs het Groot Handselsgebouw, de Doelen, de Bijenkorf, het Nieuwe Instituut, het Maritiem Museum, Bibliotheek Rotterdam en het Timmerhuis.
De Nieuwe Rotterdammer
De Nieuwe Rotterdammer, eerder liefkozend omgedoopt tot 'megapeuter', is een 15 meter hoge constructie en zal het decor vormen voor allerlei (laser)projecties van Rotterdam viert de stad! waarbij de Rotterdammer centraal staat.
Het kunstwerk bestaat uit een stalen raamwerk overspannen met een soort doek. De Nieuwe Rotterdammer wordt van binnen verlicht waardoor een speciaal effect ontstaat. Op het huidje van de peuter zullen uiteindelijk de (laser)projecties van verschillende Rotterdammers te zien zijn. Je kan zelf ook ter plekke een zelfportret laten projecteren. 

foto Rotterdam viert de stad!
Routes
Wederopbouw is meer dan wegen, parken en gebouwen van beton, glas en staal. De culturele manifestatie is bedoeld om de Rotterdammers zelf een gezicht te geven en daarmee een centrale plek in de programmering van 'Rotterdam viert de stad!' Dat gebeurt onder meer met het verbeelden en vertellen van 75 verhalen van 75 bekende en onbekende Rotterdammers.
De zeven gebouwen, die Pro Arts Design belicht in de stadsexpo, worden, in samenwerking met Rotterdam Routes met elkaar verbonden door een wandel, - fiets, - en kinderroute. Wie de tocht ‘s avonds maakt, ziet de foto’s en verhalen van de Rotterdammers in de lichtprogrammering tot leven komen. Als je overdag op pad gaan, vind je tekst en uitleg in de 75 verhalenbundel, een speciaal ontwikkelde routeapp en een stadsplattegrond.

Dominoes
Om de buitenprogrammering feestelijk te openen zullen 8000 XL-dominostenen zich een drie kilometer lange weg banen door Rotterdam. Dit spektakel, Dominoes genaamd, is op het Schouwburgplein live te volgen via een groot scherm. Daarna is het tijd voor een feestje!

KICK-OFF programma Rotterdam viert de stad!
zondag 20 maart, 16:00 - 21:00 @ Schouwburgplein


Programma
16.30 start van de route door de stad met Dominoes vanaf het Maritiem Museum, georganiseerd door de Rotterdamse Schouwburg.
Voor de route, zie: www.dominoesrotterdam.nl. Iedereen is welkom om de route op een groot scherm op het Schouwburgplein te volgen.

17.00 grote finale van Dominoes op het Schouwburgplein

17.30 Stadsdichter Hester Knibbe zal haar voor deze gelegenheid geschreven gedicht 'Ode aan 010' voordragen. Daarna zal burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van het 75-verhalenboek in ontvangst nemen.

17.45 optreden van Rotterdams muzikale trots Shirma Rouse

18.30 spectaculaire onthulling van De Nieuwe Rotterdammer op het Schouwburgplein, in de volksmond al 'Mega Peuter' genoemd. Daarna zingen 75 kinderen van ZangExpress samen met Lady Shaynah en Shirma Rouse het nieuwe stadslied ‘Dit is de stad’.

Op deze avond kun je onder begeleiding van gidsen een deel van deze route fietsen. Aanmelden hiervoor kan op de dag zelf bij het informatiepunt op het plein.


Voor meer informatie ga je naar de website van Rotterdam viert de stad!

Kom je ook de stad vieren?
Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...