zaterdag 19 maart 2016

Dobberend bos


In de Rijnhaven, drijft een bos van twintig bomen die 'geplant' zijn in drijvende boeien.
Op Nationale Boomfeestdag is de laatste boom te water gelaten! 


De Rijnhaven ligt net achter de Wilhelminapier waar nog flink wordt gebouwd aan Boston en Seattle, nieuwe woontorens naast de New Orleans, de Rotterdam en theater Luxor. Aan de andere kant ligt Katendrecht met de oude graansilo's en de Fenix Food Factory. En ertussen nu dus een drijvend bos.
Water en wind
Het dobberend bos is een idee van kunstenaar Jorge Bakker. De 'Onderwerper', zoals hij zichzelf noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag, die onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar maken.
Afgedankte zeeboeien van Rijkswaterstaat zijn hergebruikt voor het bos.
Initiatiefnemer Mothership – onder andere bekend van de plafondschildering van de Markthal – heeft de afgelopen periode intensief samengewerkt met verschillende partijen om de boeien geschikt te maken voor de bomen. Zo werd gezocht naar oplossingen hoe zoetwaterbomen kunnen overleven in het brakke (mix van zoet en zout) water van de Rijnhaven. 
Bomen kunnen zeeziek worden omdat beweging de haarwortels afscheurt. De Hollandse Iep blijkt de minst zeezieke boom.
En er is naar manieren gekeken om de bomen staande te houden op het water. De afgelopen periode zijn prototypes getest in het Aqua Dock van de RDM Campus (Dockhaven). Onder de drijvende basis zit nu een groot drinkwaterreservoir.Met Het Dobberend Bos vergroent de Rijnhaven. Vanaf de kade achter het Nieuwe Luxor theater en het Drijvend Paviljoen zijn de bomen goed te bekijken, dat vonden deze duiven ook! Ik ben erg benieuwd hoe ze er over een paar jaar bij staan en of het bos gaat groeien.Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...