zondag 7 februari 2016

Chinees Nieuwjaar op de Kruiskade


Morgen maandag 8 februari is het Chinees Nieuwjaar, de grootste feestdag van China. Steden lopen leeg en de dorpen op het platteland lopen vol. 2016 is het jaar van de aap, de chinezen zien de Aap als een slim en leergierig dier.

Zaterdag de 6e werd het Chinees Nieuwjaar al gevierd in Rotterdam. Op de West-Kruiskade is een mini Chinatown met veel Chinese restaurantjes, supermarkten en toko's die veel worden bezocht oa door de 8000 Chinezen in Rotterdam. De eerste Chinezen kwamen via de haven en Katendrecht naar Rotterdam. 
In het Wijkpark was een Markt, werden workshops gegeven en was er natuurlijk lekker eten.
Om 13.00 uur opende burgemeester Aboutaleb de feestelijkheden en wekte de leeuw tot leven waarna de kleurrijke rituelen begonnen.
Aboutaleb benadrukte de sterke banden tussen Nederland, en vooral Rotterdam als havenstad waar vele schepen met hun containers naar toe komen, en China.  
Bij het Nieuwjaar hoort natuurlijk een Leeuwendans. Om 13.00 uur openden de leeuwen hun ogen en reisden zij over de West-Kruiskade om de ondernemers geluk te wensen. Ze werden vergezeld door een draak, een aap en spetterend vuurwerk.
Voor ze de Kruiskade opgaan laten ze hun dansen al zien in het Wijkpark voor de vele toeschouwers.  


Oorspronkelijk werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer. Maar in de loop der jaren verspreidde de leeuwendans zich via het leger naar de burgers, en werd ze steeds meer onderdeel van het Chinese leven. Nu is de leeuwendans niet meer weg te denken: iedere feestdag, elke opening of het nu om een gebeurtenis of een bedrijf gaat… altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagt de boze geesten, en brengt geluk en voorspoed. De rode leeuw heet “Generaal Guan Gong”, en staat voor loyaliteit, broederschap, eer en waardigheid en is de meest populaire leeuw. De gele leeuw is de keizer, hij staat voor macht, fortuin, en de hemelen, en representeert de keizerlijke troon.

De Drakendans is een zeer opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. Bij deze dans vormen een aantal mensen een lange Chinese draak, de voorste in de stoet draagt de kop van de draak en de rest vormt het lichaam. De drakendans wordt vaak bij feesten zoals het Chinees nieuwjaar gedanst, normaal gesproken buiten, vanwege de lengte van de draak.  De draak verdrijft symbolisch boze geesten, net zoals het lawaai van vuurwerk dat doet.

De leeuwen gingen verschillende bedrijven aan de West-Kruiskade langs. Tijdens de leeuwendans happen ze onder luid tromgeroffel naar een krop sla en spugen deze rond. Op deze manier wordt de ondernemers een goed jaar gewenst.


Het is altijd een mooi maar hectisch spektakel, met veel knalvuurwerk en toeschouwers die het kleurrijke schouwspel willen zien. Maar zeer bijzonder om deze bijzondere stoet over de Kruiskade te zien trekken. Een van de mooie multiculturele evenementen die in Rotterdam worden gehouden,
Bij deze wens ik jullie allemaal een happy new year!!!

JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...