zondag 17 januari 2016

Winterse Kralingse Plas


In het weekend is het fijn om het groen op te zoeken en frisse lucht in te ademen. Natuurlijk is er ook natuur in de stad te vinden in allerlei parken en vanzelfsprekend bij de Kralingse Plas. De ganzen worden veel gevoerd en dat is te merken als ik van mijn fiets af stap. En ik zie de eerste narcissen in bloei staan!


lente in januari!


De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Het maakte deel uit van 15 veenplassen die zich ten noorden van de 's-Gravenweg uitstrekte vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Met een baggerbeugel, een soort schepnet aan een lange stok, werd het veen opgebaggerd. Daarna werd het op eilandjes en op de oevers gedroogd en tot turf verwerkt. Zo ontstonden de grillige plassen met vaak heel diepe gedeelten en kleine eilandjes.
Tussen 1865 en 1876 werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder waar ik samen met zo'n 100.000 anderen nu woon.
De toenmalige Noordplas werd als enige gespaard. Deze was namelijk de diepste van de 15 plassen, en tevens bevonden zich enkele fabrieken en woonhuizen aan de plas. Hierdoor was het te duur om deze plas droog te leggen.Vanaf 1895 heet de voormalige Noord- of Boschplas de Kralingse Plas. Aan de Kralingse kant van de Plas liggen prachtige bruggen die verschillende eilandjes verbinden. Deze zijn gemaakt van het puin dat overbleef na het grote bombardement in mei 1940.
Aan de oostkant van de plas staan de Plasmolens: De Lelie (uit 1740) en De Ster (uit 1886). Het zijn de de enige nog werkende snuif- en specerijen molens in Nederland. De molens zijn eigendom van de gemeente Rotterdam. De snuifproductie en specerijenmaalderij worden verzorgd door Stichting De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie.
De Ster en De Lelie zijn elke tweede zaterdag van de maand in bedrijf en zijn dan te bezichtigen en er wordt uitleg gegeven over de productie van snuif en het malen van specerijen.En het is natuurlijk gewoon een heerlijke plek om even te genieten van de natuur, of al wandelend, fietsend, skatend of hardlopend de plas rond te gaan. 
Ook in de winter, maar het allerleukste is schaatsen op de Plas, zou het dit jaar gaan lukken?


Dit is alweer 4 jaar geleden!


Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...