maandag 4 januari 2016

Timmerhuis, van achterbuurt naar duurzame wolk van pixels.

Kortgeleden werd het nieuwe Timmerhuis, ontworpen door OMA - het architectenbureau van Rem Koolhaas -geopend. Ik ging mee op een van de eerste tours die De Rotterdam Tours organiseert in het Timmerhuis.
De entree van het Timmerhuis is een enorme hal waar de bijzondere constructie van het gebouw nl staal en glas, al goed te zien is. Het Timmerhuis is momenteel een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Er is een warmtekoudeopslagsystem, tripple glas, vleermuiskasten, groene daken en waterbesparende installaties. Daarnaast is het gebouw gerealiseerd met duurzame materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout.


Hoe het was
In de hal staan we in de Halvemaanspassage, genoemd naar de Halvemaanstraat die vroeger op deze plek liep in de Zandstraatbuurt. 
De 17e eeuwse dichtbebouwde achterbuurt, de Zandstraatbuurt, bestond uit sloppen en stegen vol kroegen en prostitutie. Ook waren er bedrijfjes die hun grondstoffen en producten vervoerden via de Delftsevaart. Deze niet al te beste buurt is al voor 1940 grotendeels gesloopt en na de oorlog is hier het Stadstimmerhuis gebouwd.
Bij archeologisch onderzoek zijn veel opmerkelijke vondsten gedaan uit de periode voor 1600 waaronder kinderspeelgoed en een schoen vol met zilveren munten. 
Te verklaren omdat dit gebied altijd al binnen de stad heeft gelegen: in de 14e eeuw werd er vlakbij een stadsgracht gegraven, de huidige Coolsingel. Er heeft in die tijd een klooster gestaan maar ook toen was er al een Stadstimmerhuis.

Het naoorlogse Stadstimmerhuis ofwel het Stadskantoor was de plek van waaruit de wederopbouw werd geleid. Er was ook een maquettewerkplaats.
Omdat het gebouw niet meer aan de eisen van de tijd voldeed is het enkele jaren geleden gedeeltelijk gesloopt. Een gedeelte van het oude monumentale deel van het Stadstimmerhuis aan de Meent en het Haagseveer is geïntegreerd in het nieuwe Timmerhuis.De gids van de tour geeft een rondleiding door het gebouw en we bezoeken oa de kantoorgedeeltes die door de gemeente Rotterdam worden gebruikt. Naast De Rotterdam is dit een andere grote locatie waar zo'n 1300 flexplekken plaats bieden aan 1800 ambtenaren van de gemeente Rotterdam.
Ook wordt een daktuin op de 5e en terras op de 10e verdieping bezocht. 
In het Timmerhuis zijn ook nog eens 84 koopappartementen gevestigd, het Museum Rotterdam wordt er binnenkort geopend en er is natuurlijk horeca te vinden.

Het kantoorgedeelte is niet traditioneel maar helemaal ingericht voor het nieuwe werken. Naast de bureau's met computers zijn er veel overlegplekken over de verdiepingen verspreid. De ruimte die je hieronder ziet is de grootste vergaderruimte van het complex met een heel bijzonder vloerkleed nl met een print van de oude Kuip.

De populaire Rotterdamse burgemeester uit de jaren 70, Andre vd Louw, ziet toe hoe de ambtenaren het gebouw betreden om aan het werk te gaan op een van deze flexplekken.

De stalen constructie van het Timmerhuis bestaat uit witte kolommen die de randen van de 'pixels' van 7 x 7 meter aangeven.
De vloeren in het kantoorgedeelte zijn oa van aluminium en samen met de moderne meubels steken ze af tegen de behouden gedeeltes van het oude Stadstimmerhuis. 
Wat het heel gezellig maakt is dat door het hele kantoorgedeelte vloerkleden liggen die met Rotterdam te maken hebben. Iedere verdieping heeft een eigen thema en dat maakt de overlegplekken heel sfeervol.


Op de 5e verdieping is een dakterras waar de ambtenaren een luchtje kunnen scheppen. De nabijheid van het Stadhuis is hier goed zichtbaar. 
Vanaf de 10e kijk je al veel meer over de stad, de Delftse Poort, Markthal en zelfs de haven is zichtbaar.

Oud en nieuw komen prachtig samen in dit unieke gebouw. Binnen is het licht en het OMA interieur is zeer sfeervol. Ik heb al positieve verhalen gehoord van mensen die er werken.
En als je het Timmerhuis uitkomt en de hoek om loopt kom je op de Meent, een van de leukste winkelstraten van Rotterdam!
Buiten blijf je kijken naar de wolk van glas die steeds van kleur verandert en soms opgaat in de lucht....


De Rotterdam Tours organiseerde al tours met professionele gidsen in de Markthal en De Rotterdam en heeft nu het Timmerhuis aan de lijst toegevoegd. 

Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...