woensdag 27 januari 2016

"Mi lobi roffadam" bij de Luchtsingel


Stadsinitiatief
In 2011 organiseerde de gemeente Rotterdam het eerste stadsinitiatief. Rotterdammers werden opgeroepen om projecten in te dienen ter verlevendiging van de stad en die de kwaliteit van leven in de stad zou verbeteren. Vanuit het stadsinitiatief was een bedrag van 4 miljoen gereserveerd om het project tot uitvoering te brengen.
Het plan voor de Luchtsingel won met bijna 50 % van de stemmen.
De Luchtsingel ligt in het Central District, een gebied in de buurt van het CS. Er was sprake van een verwaarloosde buitenruimte en behoorlijke leegstand. Dit bijzondere project moest de aantrekker voor nieuwe ontwikkelingen worden. En dat is goed gelukt!
Daarnaast is het een hele gave plek om te fotograferen en een andere kant van de stad te zien.De Luchtsingel in een notendop
Architectenbureau ZUS toverde het verwaarloosde Pompenburg en voormalig Hofplein om tot een levendig stukje Rotterdam. Ze redden het kantoorpand Schieblock van de sloopkogel en maakte het tot een locatie waar vele creatieve ondernemers een plek hebben gevonden.
De Dakakker is een vruchtbare plek voor het verbouwen van groentes en bijenkolonies. 
Het Delftsehof biedt plaats aan de Biergarten, poppodium Annabel en allerlei fantastische evenementen. 
In Park Pompenburg kunnen kinderen zich uitleven op de trampoline en de schommels en verbouwt stichting Vredestuin groenten.
De locatie, langs het spoor naar Rotterdam CS, is bijzonder en accentueert de aanwezigheid van de stad.

Ramsey Nasr, ooit dichter des vaderlands, maakte een bijzonder gedicht over Rotterdam in 2059.
Nasr: "Het is een roerende monoloog van een raszuivere Rotterdammer die verliefd is op een stad die niet meer bestaat – die nooit heeft bestaan. Vol weemoed blikt hij terug op die tijd dat geluk nog heel gewoon was. De melancholicus praat in een volledig veranderd Nederlands, vol neologismen en vol aan het Arabisch en het Surinaamse Sranantongo ontleende straattaal."
Klik op de titel voor het hele gedicht en interview met Nasr.

De houten stadsader tussen Centrum en Noord is voorzien van een kunstzinnige beschildering geïnspireerd op dit gedicht van Ramsey Nasr. Het kunstwerk werd gemaakt door het Rotterdamse Kunstenaars collectief Opperclaes.
Diverse teksten uit het gedicht zijn terug te vinden zijn op de brug van de Luchtsingel. Een gedicht dat het verbinden van wijken, plekken en de verschillende soorten culturen in Rotterdam verbeeld.
 
Een unieke plek in Rotterdam waar ik al eerder over schreef en fotografeerde.
Het rauwe randje van de stad is hier te voelen tussen alle nieuwe architectuur die op loopafstand te zien is zoals het Timmerhuis, de Markthal en Rotterdam CS.
Voor LonelyPlanet is dit zelfs een van de redenen om naar Rotterdam te komen!
Binnenkort neem ik een kijkje bij de Hofbogen, het oude station Hofplein, die bij de Luchtsingel liggen en de nieuwe hotspot zijn.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...