zondag 13 december 2015

350 jarig Korps Mariniers in indrukwekkend defilé over de Coolsingel


Zaterdag werd het 350 jarig bestaan van het Korps Mariniers gevierd met een defilé over de Coolsingel in Rotterdam. Koning Willem-Alexander nam bij het stadhuis het defilé af.
2000 mannen en vrouwen, personeel van de vloot en een eenheid van de Britse Royal Marines liepen mee in het gronddefilé. Tijdens de mars waren ook historische en hedendaagse tanks te zien. De tocht werd afgesloten met een luchtdefilé door 6 helikopters en een transportvliegtuig.

Historie van het Korps Mariniers
Het Korps Mariniers is het oudste krijgsmachtonderdeel van Nederland. Het werd opgericht op 10 december 1665 door raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel de Ruyter. Zij vonden dat een 'Regiment der Marine' onmisbaar was met de opkomst van Nederland als grote handelsnatie in de Gouden Eeuw. Luitenant-kolonel Willem J. Baron van Ghent werd de eerste commandant van dit regiment. Sindsdien geldt 10 december als de oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.

Korps Mariniers en Rotterdam
Sinds de oprichting in 1665 zijn mariniers in Rotterdam gestationeerd. De versierselen die horen bij de rang van de Militaire Willems-Orde werden in 1946 op de Coolsingel, aan het vaandel van het Korps Mariniers gehecht.
Het Mariniers Opleidingscentrum van het Korps Mariniers bevindt zich op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Enkele jaren geleden was er sprake van sluiting van deze kazerne maar daar kwamen veel Rotterdammers toen tegen in opstand.
In de meidagen van 1940 speelden de mariniers immers een belangrijke rol in de verdediging van Rotterdam. Ze hielden stand bij de Maasbruggen, die ze in handen wisten te houden totdat het bombardement op de stad Nederland tot overgave dwong.

Korps Mariniers in de 21e eeuw
De mariniers van het Korps zijn die afgelopen jaren onder andere in Irak, Afghanistan en Mali geweest. Nu zijn ze bezig met de bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië en geven ze training in Irak en andere gebieden, in de strijd tegen IS.

Hier een fotoverslag van een mooie dag!

een heel bijzonder target

alles staat startklaar!


Vooraan in het defilé liepen de korpseenheden die recent nog op missie of training in het buitenland zijn geweest. Zij droegen het tenue waarin ze ter plekke hebben geopereerd: uniformen die de mariniers hebben gedragen in de woestijn, de jungle of in de bergen. Ook de voertuigen die op missie werden gebruikt, reden mee.


Marco Kroon begon zijn militaire carrière als marinier bij het Korps Mariniers.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...