zaterdag 7 november 2015

Verrassende Maasvlakte


Rotterdam is meer dan een mooie stad om te bezoeken maar is ook een havenstad.
Jarenlang de grootste van de wereld, maar dat is tegenwoordig de haven van Shanghai.
Rotterdam is nog wel steeds de grootste haven van Europa. En de haven past allang niet meer in het centrum zoals vroeger. 
Gelukkig was er uitbreiding mogelijk richting de zee en met de eerste en tweede Maasvlakte is de haven grotendeels verdwenen uit de stad. 
Maasvlakte 1 is ontstaan in de jaren 60. Het is een groot industriegebied dat is aangelegd in de Maasmonding. De vlakte ligt direct aan de Noordzee en behoort tot de gemeente Rotterdam. De stad Rotterdam ligt wel 40 kilometer landinwaarts!


Maasvlakte 2 is een uitbreiding van het havengebied in zee. 2.000 hectare nieuw terrein is ontstaan door zand op te spuiten voor de kust waar in 2008 mee is begonnen. Zand dat grotendeels afkomstig is van zandwingebieden in de Noordzee.
In 2013 kwamen het eerste terrein beschikbaar voor de eerste terminalexploitant. Op de 2e Maasvlakte worden containeroverslagbedrijven, chemische industrie en distributiebedrijven gevestigd. De geautomatiseerde containerterminals zijn helaas niet goed voor de werkgelegenheid maar ook hier is de de techniek niet tegen te houden.
Ik nam een kijkje bij de 2e Maasvlakte en genoot van de de kleurrijke beelden, schepen en containers.Wat bijzonder is, is dat mede door deze Maasvlaktes Rotterdam ook een kuststad is. Natuurlijk is Hoek van Holland een deel van Rotterdam maar ook het strand van de Maasvlakte is de moeite van het bezoeken waard.

Ook vanaf Oostvoorne is het mooi!
Meer van dit uitzicht en deze plek op Franse Lelie


Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...