zondag 15 november 2015

Terug in de tijd in de Veerhaven


De Veerhaven is een haventje in het centrum van Rotterdam, aan de rivier de Nieuwe Maas. Het is de thuishaven voor zeezeilschepen met een historisch karakter. En het is een van de mooiste plekjes van Rotterdam.

De Veerhaven ligt in het Scheepvaartkwartier en het karakter van de vroegere historische stad is nog aanwezig. Door de schitterende ligging krijgt de Veerhaven regelmatig schepen van de grote, internationale zeilvaart binnen haar poorten. Ook zijn er regelmatig maritieme evenementen.

 

De Veerhaven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar Katendrecht aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas, die al in de 15e eeuw werd gevestigd. Tot de ingebruikname van de Willemsbrug in 1878 was dit de enige verbinding tussen de Noord- en Zuidoever van de Nieuwe Maas. De veerdienst deed dienst tot 1968 toen de metro de Noord-Zuid verbinding overnam.
Langs de kades staan karakteristieke huizen en kantoren. Vrijwel alle gebouwen rond en bij de Veerhaven zijn rijksmonument.
Het is er heerlijk om te wandelen en te genieten van al het moois en het contrast met de nieuwbouw op de Wilheminapier aan de overzijde.

Rondom de Veerhaven in het Scheepvaartkwartier is veel horeca te vinden en zijn talloze leuke restaurantjes en terrassen te vinden. De omgeving straalt nog steeds een 19e eeuwse sfeer uit.

Zo is in het voormalige Atlantichuis nu Grand CafĂ© Loos gevestigd is. Het gebouw dat is gebouwd in de jaren 20 in Art-decostijl is bijzonder, omdat het een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland was. Ook was het een van de eerste gebouwen voorzien was van een parkeergarage.
Nu zijn er appartementen en kantoren in gevestigd.
 Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...