vrijdag 9 oktober 2015

Herfstgevoel in Rotterdam


Ook al wonen we in een grote stad, de natuur is bijna altijd om de hoek. Voor mij is dat het Kralingse Bos waar ik in 10 minuten naar toe fiets. En in deze tijd van het jaar is het er erg mooi met de bladeren die van kleur veranderen en de vele paddenstoelen.

Ik start mijn herfstwandeling bij de molens aan de Kralingse Plas. De Lelie en de Ster uit 1777 zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijmolens ter wereld. De Kralingseplas molens zijn een museum en ze zijn iedere 2e zaterdag van de maand in werking en gratis te bezichtigen.


In de jaren 20 van de vorige eeuw is begonnen met de aanleg van het Kralingse Bos langs de Noorderplas, zoals de Kralingse Plas in die tijd wordt genoemd. De oorspronkelijke naam van het park is de Kralinger Hout. De polders werden opgehoogd met slib dat over was van het graven van de Waalhaven. De Rotterdamse schooljeugd wordt later ingezet op speciale boomplantdagen. 
In de jaren dertig worden er in het kader van de werkverschaffing ook werkelozen ingezet bij de aanleg en beplanting. Een groot deel van deze bomen wordt tijdens de hongerwinter weer opgestookt in de kachel. Het vele puin, afkomstig uit het centrum van de gebombardeerde stad, wordt gedumpt in de zuidelijke hoek van de Plas. 
Zo ontstaat een groep kleine eilanden, die worden verbonden met loopbruggen. In 1953 wordt het Kralingse Bos dan eindelijk officieel geopend.


Maar genoeg informatie, nu lekker genieten van de herfst in het Bos want als ik verder loop  zie ik overal prachtige paddenstoelen. En dat heeft vast weer te maken met het natte weer van de laatste weken.
bijzonder om aan de rand van de weg te gaan staan als je uit een heel bos kunt kiezen:)Deze boomstam was helemaal bekleed met paddenstoelen, zo bijzonder!
Ook al is het Kralingse Bos een aangelegd bos, veel bomen die omvallen of worden omgezaagd laten ze liggen waardoor het een echt bos lijkt.Een kudde schapen houdt het gras kort, als er weer een stuk is kaal gegrazen worden ze verplaatst. Een natuurlijk manier om het gras te maaien die ook nog eens leuk is om te zien.Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...