zondag 3 mei 2015

Rotterdam moet je vanaf het water zien!


Waterbus en Aqualiner
Rotterdam moet je vanaf het water zien. 
Dat kan natuurlijk met een rondvaart van de Spido maar je kunt ook de Waterbus of de Aqualiner nemen. Je hebt vast gezien hoe de koninklijke familie met de Waterbus aankwam in Dordrecht op Koningsdag, het is een ideaal vervoermiddel en de fiets kan mee.
Ik ging met de Aqualiner naar Heijplaat toen ik de tentoonstelling De Aanval bezocht in de Onderzeebootloods. 
Als je de tentoonstelling wilt bezoeken en er met de Aqualiner naar toe wilt gaan, is er een speciaal arrangement. Kijk hiervoor op de website van de Waterbus.

Het is een tochtje van 20 minuten vanaf de Erasmusbrug maar wel een mooi tochtje oa langs ss Rotterdam.Lloydkwartier
Er is een tussenstop bij het Lloydkwartier. Het monumentale pakhuis St Job staat in deze wijk in dit voormalige havengebied. Hier komen historische havenmonumenten samen met moderne industriële architectuur.We laten de stad achter ons met uitzicht op De Rotterdam, Erasmusbrug en Euromast.
En als de zon achter de dreigende wolken vandaan komt is het schouwspel compleet!

STC
In dit bijzondere gebouw in het Lloydkwartier, in de vorm van een 1, zit het Scheepvaart en Transportcollege.
Het Scheepvaart en Transportcollege is wereldwijd het toonaangevende kenniscentrum voor de maritieme wereld. Het is de grootste en meest gespecialiseerde school op het gebied van scheepvaart en logistiek. En waar kan dat beter gevestigd zijn dan op deze plek aan de Maas.


Heijplaat
Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in in het begin van de vorige eeuw begon met onderhoud en bouw van schepen. Heijplaat ligt relatief ver buiten Rotterdam en was dus ook moeilijk bereikbaar voor de werknemers. In het begin van de jaren 20 werd een voor die tijd moderne wijk in de vorm van een tuindorp gebouwd. Het was een gemeenschap met scholen, winkels en kerken. 
Omdat in de jaren '90 de RDM verdween en het aantal havenarbeiders verminderde, is de wijk in aanzien achteruitgegaan; winkels sloten en de levendigheid verdween. 
Sinds 2008 wordt het RDM-terrein ontwikkeld in een campus wat voor nieuwe bedrijvigheid zorgt.
De Onderzeebootloods waar de tentoonstelling De Aanslag is, was ooit onderdeel van de RDM en hoer werden onderzeeboten voor de Koninklijke Marine gebouwd.Innovation Dock
Als bezoeker van RDM Rotterdam kun je een rondleiding krijgen. Waar vroeger onderzeeërs van de helling gleden en stoomschip ‘Rotterdam’ van de Holland-Amerika lijn werd gebouwd, is RDM Rotterdam nu de innovatie-etalage van het Rotterdamse havengebied. Onderwijs, onderzoek en bedrijven werken hier samen aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie voor haven en stad. 

Beleef tijdens deze rondleiding de rijke geschiedenis van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en neem tegelijkertijd een kijkje in de toekomst van techniek door uw bezoek aan Innovation Dock
De rondleidingen worden specifiek gegeven rondom de tentoonstelling De Aanval van Museum Rotterdam in de Onderzeebootloods. Kijk hier voor meer informatie. 
Ik heb de rondleiding zelf nog niet gedaan maar wil binnenkort terug naar Heijplaat om eens lekker rond te kijken en een rondleiding te doen.De rondleiding start trouwens in het Dokkaffee. Een leuke plek om te lunchen of even koffie te drinken als je de tentoonstelling hebt bezocht.


En dan stappen we weer in voor de terugtocht. De lucht is opengetrokken en na 20 minuten staan we weer op het Willemsplein bij de Erasmusbrug....

...en staat de koffie klaar.

JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...