vrijdag 15 mei 2015

Brandgrensrun: herdenken nieuwe stijlDe Brandgrensrun is speciaal georganiseerd vanwege de 75-jarige herdenking van het bombardement. "Rennend stilstaan bij 14 mei 1940", is de leus van organisator Rotterdam Running Crew. 
De hele dag waren er op verschillende plekken in de stad al de traditionele herdenkingen geweest, dit is er een in de categorie 'nieuwe stijl'. 
Verzamelplek was de Laurenskerk, een van de weinige gebouwen binnen de Brandgrens die is blijven staan tijdens het bombardement van 14 mei 1940.
Hier werden de deelnemers, allemaal gehuld in het speciale groene Brandgrensrun-shirt dat tevens startbewijs was, toe gesproken  door de organisatie.
De lopers verplaatsten zich naar de Binnenrotte waar ze plaats konden nemen in het startvak met hun tijd. De run was geen wedstrijd en er was geen winnaar, samenlopen was het doel. Voor de lopers van een bepaald vak uit, liepen lopers van de organisatie in oranje shirts. 
Vlak voor de start kwamen en nog 3 parachutisten naar beneden die spectaculair vlak voor het startvak landden.
De loop startte om 21.00 uur, nadat de Last Post was geblazen en deelnemers en publiek 1 minuut stilte hadden gehouden. De klokken van de Laurenskerk luidden het startschot. Het begin beloofde veel goeds!


De deelnemers legden bijna 12 kilometer af, de snelsten in iets meer dan een uur. De Brandgrensroute geeft de grens aan waar binnen alles is plat gebombardeerd en afgebrand tijdens het bombardement en bestrijkt een groot gedeelte van het centrum.
Vorig jaar schreef ik er een uitgebreide post over.
Ik ben na de start naar verschillende plekken op de Brandgrens gefietst om de lopers te volgen:
Witte de Withstraat, Schouwburgplein en Kralingen. Overal stond publiek langs de kant om ze aan te moedigen en de sfeer was bijzonder. 
De finish was ook bij de Laurenskerk, volgens de organisatie het "symbool voor het hart van de stad Rotterdam." Er zijn geen eindtijden en geen podium, want de run is een "event dat mensen verbindt en dat draait om beleven en genieten; van het hardlopen en van de stad."

Het was een topavond, voor herhaling vatbaar!

Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...