maandag 20 april 2015

Timmerhuis: een knap staaltje bouwwerk


Zaterdag was er de open dag in het Timmerhuis. Eind van het jaar wordt dit nieuwe ontwerp van OMA, het bureau van Rem Koolhaas, opgeleverd.
Op de begane grond in het Timmerhuis komen winkels, horeca en het stadsmuseum van Rotterdam. De eerste 4 verdiepingen gaan gebruikt worden door de gemeente Rotterdam. Daarboven komen appartementen, zaterdag kon er in een appartement op de 10e verdieping een kijkje worden genomen. In totaal zal het gebouw 14 verdiepingen hebben, een kleintje dus in Rotterdamse ogen.
Het Timmerhuis is opgetrokken in staal en glas en dat geeft nu al hele mooie effecten. 




Tijdens de open dag was er muziek op de terrassen en beneden. Heel bijzonder om hier te mogen spelen lijkt me.
En wat is dit een gaaf uitzicht als je de gordijnen 's morgens opendoet.
Het was druk, zo'n 3000 mensen hebben de kans genomen om te komen kijken in deze nieuwe aanwinst voor Rotterdam.









Het nieuwe Timmerhuis wordt tegen een gedeelte van het bestaande pand aangebouwd. De geschiedenis van het bestaande gebouw gaat terug naar 1950. Het oude Stadstimmerhuis aan de Haringvliet was gesneuveld in de bombardementen en daarom werd er tijdens de wederopbouw een nieuw Stadstimmerhuis gebouwd. Vanuit dit gebouw aan de Meent kregen veel stedenbouwkundige plannen voor het nieuwe Rotterdamse stadshart vorm en werd de bouw aangestuurd. Zo werd het een 'epicentrum van hoop, aanpakken en noeste arbeid'.  In de jaren ’70 werd het Stadstimmerhuis langs het Rodezand afgebouwd en werd het het Rotterdamse Stadskantoor. In 2009 zijn alle ambtenaren uit het gebouw vertrokken en werden de kantoren aan het Rodezand gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe ontwerp van architectenbureau OMA.

 

Het oude pand bestaat uit steen en is in groot contrast met het staal en glas van de nieuwbouw.
Het nieuwe Timmerhuis bestaat uit verschillende blokkendozen die inspringend op elkaar zijn geplaatst. Kijk HIER voor een prachtige foto van bovenaf.
In het transparante glas zijn de weerspiegelingen met de minuut wisselend. Fascinerend!
Een nieuw bijzonder kantoorpand midden in het centrum van Rotterdam, direct achter het stadhuis.



"Ontmoeting ontstaat door transparantie. En dat is, naast duurzaamheid, precies een van de uitgangspunten van het ontwerp van het nieuwe gedeelte van het Timmerhuis. In de Rotterdamse kakofonie van bouwstijlen en torens heeft OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, bewust gekozen voor een gebouw dat contact maakt met de straat. Het is verdeeld in open ‘pixels’ (vierkante blokken) waar het gebouw uit ontstaat. Als bewoner van een appartement kun je maximaal naar buiten kijken en genieten van de openheid en lichtheid. Uiteraard is het gebouw zo ontworpen dat je ondanks de openheid ook voldoende privacy hebt en kunt creĂ«ren. De gevel en de vorm van het nieuwe deel sluiten heel mooi aan op het bestaande, juist door het contrast in materialen en vorm".bron website Timmerhuis





Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...