donderdag 30 april 2015

De Aanval


Afgelopen dinsdag was ik bij een preview van de tentoonstelling DE AANVAL in de Onderzeebootloods op Rotterdam Heijplaat.
De tentoonstelling De Aanval is een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow en geeft een beeld van de dagen voorafgaand aan het grote bombardement in mei 1940 dat een groot gedeelte van Rotterdam verwoestte.Bij binnenkomst in de schemerachtige loods is een van de eerste dingen die je ziet een enorme maquette van de stad Rotterdam van voor het bombardement. 
Het is goed zoeken naar herkenningspunten want bij de wederopbouw  van de stad is veel veranderd. 
En er zijn maar een paar markante gebouwen blijven staan na het bombardement zoals het Postkantoor, het Stadhuis en de Laurenskerk.Op 3 grote schermen van 3 bij 12 meter worden foto's en films getoond en verhalen verteld vanuit verschillende perspectieven. Je ziet de verhalen van de Rotterdamse burgers, de Nederlandse verdedigers en de Duitse militairen. 
Historici, getuigen en veteranen laten op deze grote en maar ook op een aantal kleine schermen zien hoe de 5 dagen zijn verlopen.

Vanaf de Duitse inval op 10 mei 1940 ligt Rotterdam in de frontlinie.
5 Lange dagen wordt er gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht. 
Duitse en Nederlandse troepen liggen langs de Maas tegenover elkaar. 
De Rotterdammers zitten er tussen....De tentoonstelling wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerpers van de Luftwasse die de stad verwoestten. 
Ook zijn er veel verschillende andere attributen en kleding van zowel Duitse als Nederlandse soldaten en Rotterdamse politieagenten te zien.
In de Duitse en Nederlandse tijdlijn wordt weer eens heel erg duidelijk hoe de periode voorafgaand aan deze oorlog is verlopen.Achterin de loods staat de maquette van Rotterdam na 14 mei 1940....
Na het bombardement is er snel begonnen met puinruimen. Met een gedeelte van het puin zijn de eilandjes in de Kralingse Plas gevormd. Natuurlijk waren er ook veel mooie beelden en ornamenten aanwezig tussen de verwoestingen en zijn deze uit het puin gered.De Aanval is een indrukwekkende tentoonstelling die sinds 30 april geopend is en dagelijks (behalve maandag) van 11-17 uur te bezoeken tot 25 oktober.
Het is 75 jaar gelden dat Duitsland, Nederland binnenviel en voor ons de 2e wereldoorlog begon. 
De beelden die je ziet in deze tentoonstelling zijn zeer indrukwekkend en soms niet te bevatten. 
Maar ook herkenbaar als je het nieuws volgt en de beelden van de huidige oorlogen ziet op tv en het internet....
Een mooie tentoonstelling, zeker de moeite van het bezoeken waard.
Daarnaast vind ik het ook zeer hoopgevend dat 75 jaar na dato, Rotterdam samen met een Duits museum deze tentoonstelling heeft samengesteld. 
En dat Rotterdam zich zo fantastisch heeft ontwikkeld en herbouwd. Dat geeft hoop voor alle andere brandhaarden in de wereld.

In de volgende post laat ik zien, hoe je over het water bij deze tentoonstelling kunt komen.

Jolanda 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...