zondag 12 april 2015

De 35e marathon van Rotterdam
Na 27 km in de 35e marathon loopt een groepje op kop de Erasmusbrug op waarin ook de latere winnaar Kuma uit Ethiopië. De marathon begon dit jaar een half uurtje eerder zodat er een nog snellere tijd dan voorgaande jaren gelopen zou kunnen worden. De temperatuur en zon waren prima, helaas waaide het wel behoorlijk dus de gehoopte toptijd lukte niet. Maar 2.06.47 over 42,195 km vind ik een  hele prestatie.
Op het moment dat de eerste lopers voorbijkomen op de Erasmusbrug, sproeien de blusboten van de Port of Rotterdam altijd uitbundig. Deze sloep met mariniers had het niet makkelijk op de Maas!
Deze loper zal ik later op de dag nog een aantal keer tegenkomen, hij valt ook wel op met zijn baard. 

Aan de voet van de Erasmusbrug staat altijd deze band te spelen bovenop een oude schoolbus. Ze zwepen toeschouwers en lopers flink op met hun muziek en zorgen met een heleboel andere DJ's en bands voor enorm veel sfeer langs het parcours.
Op veel plekken langs de route zijn sponzen- en drankposten. Duizenden sponzen liggen in enorme teilen en emmers klaar om uitgedeeld te worden door honderden vrijwilligers.
Terug naar de kop van de marathon, hier draaien ze de Coolsingel op voor hun laatste honderden meters. 
Een laatste sprint wordt door veel lopers nog ingezet en ze worden naar de eindstreep toe gejuicht en geklapt. Ze lijken te zweven. De speaker bij de eindstreep is hier al heel goed te horen.

Hier de eerste Nederlandse loper Abdi Nageeye die in 2.12.32 over de streep zal gaan.Hierboven weer John, die uit Canada blijkt te komen (bron: de site van de Marathon)

En hieronder de eerste vrouw, Kato uit Japan. Er is altijd een extra applaus van het publiek als de eerste vrouwen voorbij komen.
En dan komen we bij de finish. Voor het stadhuis eindigt het avontuur voor de duizenden lopers. Zowel de marathon als de 10 km lopers worden hier opgewacht door de organisatie met de verdiende medaille.He, daar is ie weer! On his way back to Canada. 

Voor de lopers is er na de finish en de medaille nog een heel parcours af te leggen. 
De hele Weena is hiervoor ingericht: een banaan, flesje sportdrank of bekertje water. Dan door de poort naar het tassendepot waar je je spullen op kunt halen. Veel lopers moeten nog een stukje reizen voor ze weer thuis zijn dus warme kleding is dan wel heerlijk.
Deze enorme foto is geplakt op het gebouw van de sponsor van de marathon, Nationale Nederlanden. Een enorme klus waar een week aan is gewerkt, met een fantastisch resultaat.

Ik ga nog even terug het centrum in om de lopers te gaan aanmoedigen en nog mooie sfeerplaatjes te maken.
De Coolsingel is gezellig druk, heel veel familie en vrienden staan 'hun' loper op te wachtenOp de Blaak lopen de lopers aan 2 kanten. Deze hebben nog een behoorlijk traject nl Crooswijk en het Kralingse Bos voor de boeg. Ik hoop dat ze het hebben gehaald. Op de achtergrond zie je de lopers die de laatste kilometer in gaan.

Vorig jaar tijdens de marathon was de Markthal nog in aanbouw. Nu hoort hij in de stad alsof hij er altijd al is geweest. En wat is het, net als de Kubuswoningen, een prachtig decor tijdens de marathon. De lopers lopen nog even door maar voor mij zit deze 35e marathon er weer op.
Ik heb genoten op de mooie zonnige dag en heb enorme bewondering voor al die duizenden lopers die maanden hebben toegewerkt naar deze dag. Petje af!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...