zondag 8 februari 2015

Kunstwerk de Rotte-DamDe Verlengde Willemsbrug is een vaste brug over de Scheepmakershaven en de Wijnhaven. De brug uit 1963 verbindt de rode Willemsbrug ter hoogte van de Boompjes met de Blaak. Onder de brug loopt de Wijnhaventunnel, lange tijd een donker en onaantrekkelijke tunnel. Nu zowel de Oude Haven als het Wijnhaveneiland zicht ontwikkelen, werd het tijd om ook de verbinding tussen deze gebieden aantrekkelijker te maken.

In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwerpen grafisch ontwerpers Robbert de Groot en Cees Boot in 2010 het kunstwerk ROTTE-DAM, in de Wijnhaventunnel, onder verlengde Willemsbrug 
Het ontwerp bestaat uit een stalen wand waar het woord ROTTE-DAM in wortelvormen is uitgesneden. Fraai uitgelicht en al enigzins aan het roesten.
Het typografische kunstwerk ROTTE-DAM is gebaseerd op de roots van de stad. Het verwijst naar het ontstaan van Rotterdam aan de rivier de Rotte waar in 1260 een dam werd gelegd. Het gebied rondom de tunnel speelde vroeger een belangrijke rol in de groei van de stad. De oorsprong van de Rotterdam ligt hier geworteld.
Ik vind het een prachtig kunstwerk: symbolisch en historisch. Met een blik naar het verleden van dit gebied maar ook naar de toekomst: het groeiende Rotterdam.Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...