zondag 15 februari 2015

Blauw uurtje in historische Leuvehaven


Het is prachtig om tegen schemertijd, het blauwe uurtje,  te fotograferen. Zeker in een omgeving met veel lichtjes en kleur.
De Leuvehaven is zo'n gebied. Het buitenmuseum van het Havenmuseum en Maritiem Museum is hier gevestigd en er zijn veel oude schepen te zien en te bezoeken.

De Leuvehaven is de oudste haven van Rotterdam en begin 1600 gegraven. 
Ook grote schepen konden aanmeren zoals de schepen van de VOC. Al snel was er een groot aantal brouwerijen waarvan de laatste pas aan het begin van de 20e eeuw verdween. Bijna 3 eeuwen lang stond er aan de kop van de Leuvehaven, de Blaak dus, de zeevismarkt. De markt was het centrum voor de vishandel in Rotterdam. Aan het eind van de 18de eeuw vestigde Johannes van Nelle zich met een klein winkeltje in koffie, thee en rookwaren aan de Schiedamsedijk en had hij een fabriek aan de Leuvehaven. Nog steeds bekend van Van Nelle sigaretten en koffie. In het begin van de vorige eeuw kwamen er veel kantoren van advocaten en notarissen. Bij het bombardement op Rotterdam in 1940 werd de bebouwing rond de Leuvehaven verwoest.
In 1986 opende aan de kop van de Leuvehaven het Maritiem Museum. Het Havenmuseum vulde de rest van de haven met schepen. De museumcollectie bevat schepen, havenkranen en andere objecten die met de haven te maken hebben uit de periode 1850-1970. Het is gratis toegankelijk; rondleidingen worden tegen betaling verzorgd.
Voor een klein aantal binnenvaartschepen is de Leuvehaven ook nu nog een thuishaven.
De havens lopen als een rode draad door Rotterdam. Vanaf de Oude Haven kom je via de Wijnhaven in de Leuvehaven. En loop of vaar je door naar de Maas. Waar de schepen nog dagelijks in grote getale overheen varen.
Wil je de huidige havens bezoeken ga dan eens met de Spido. Ik deed dat een tijdje terug eens in de avond en maakte een mooie serie vanaf het water. Kijk HIER maar eens.

JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...