maandag 15 december 2014

Een kwart eeuw KCAP Architects&Planners

Al 25 jaar maakt dit ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw, Rotterdam maar ook veel andere steden over de hele wereld, een beetje mooier en fijner om te wonen en werken.
KC staat voor Kees Christiaanse, de oprichter, en AP voor Architects & Planners. Destijds gestart in Rotterdam, waar ze nog steeds in Feijenoord kantoor houden. Maar ook Zürich en Shanghai zijn al enige tijd KCAP standplaatsen voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten uit alle hoeken van de wereld. En uitbreiding naar andere steden staat in de planning.

Red Apple en Hogeschool

 

Centraal in de filosofie van KCAP staat haar verantwoordelijkheid voor het creëren van publieke ruimtes die binnenstedelijke gebieden duurzaam verlevendigen en vernieuwen.
Een van de meest in het oog springende Rotterdamse projecten is the Red Apple, onderdeel van de ontwikkeling van het Wijnhaveneiland. Vrijwel iedere toerist heeft dit opvallende, rode, 40 verdiepingen hoge gebouw voor wonen en werken vastgelegd, bewust of onbewust.
Het is hier eerder op mijn blog voorbij gekomen met de opening van het ibishotel.


Dit is dus de ideale locatie voor het vieren van het 25 jarig bestaan van KCAP met natuurlijk alle medewerkers van de 3 vestigingen. Nu eens geen contact via videoconferenties of andere nieuwe media maar ‘face to face’. De passage, in het dagelijks leven in gebruik als doorgang naar de appartementen en parkeergarage, wordt omgetoverd tot een sfeervolle feestruimte.


Vrijdag 12 december was de grote dag en de middag begon met een minisymposium. Erna een gezellige borrel met heerlijke hapjes en was er alle tijd om bij te praten, herinneringen op te halen, terug te blikken en vooruit te kijken met alle andere genodigden. 

Vanaf 15.30 uur druppelen de gasten binnen en zijn er omhelzingen en hartelijke begroetingen.
Moderator deze middag was Patrick van der Klooster, directeur van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam.
Een van de 3 sprekers op het symposium was vanzelfsprekend oprichter Kees Christiaanse.

Van 1980 tot 1989 werkte hij bij het ‘Office for Metropolitan Architecture (OMA)’ in Rotterdam, vanaf 1983 als partner van Rem Koolhaas. In 1989 richtte hij KCAP op, het bureau is in Rotterdam onder meer verantwoordelijk voor stedenbouwkundige plannen van de Stadstuinen op de Kop van Zuid, het Wijnhaveneiland en het Laurenskwartier.
Maar ook realiseerden ze het ibishotel, ik postte recentelijk over de opening. En het prachtige kantoorpand aan de Blaak, dat naast de Markthal staat.


Net als, en dat is alweer een tijdje geleden, het snackpaviljoen van Bram Ladage op het Binnenwegplein. En tot mijn grote verbazing zag ik dat ik zelf wekelijks kom in een van KCAP’s ontwerpen: het winkelcentrum in mijn wijk Prinsenland!

Op zeer humoristische wijze en met groot enthousiasme ging Kees Christiaanse, soms kritisch, in zijn speech in sneltreinvaart door 25 jaar KCAP heen.


Alle grote en bijzondere projecten uit binnen- en buitenland waar hij er een aantal van noemde, zijn samengebracht in de Timeline. 


De Timeline werd afgelopen vrijdag groots gepresenteerd en iedereen kreeg er aan het eind van de viering, een mee naar huis. Een uniek overzicht waar we nog meer van zullen gaan horen komend jaar.


Herman Meijer, oud wethouder stadsvernieuwing in Rotterdam van 1994 tot 2002 en tevens architect en stedenbouwkundige, sprak ook op het symposium. 

Natuurlijk kwamen verschillende Rotterdamse KCAP projecten ter sprake waarbij uitspraken als ‘elegant gebouw’, ‘blijft Rotterdam een tochthol of wordt het toch gezellig’ en ‘flipflopprincipe’ voorbij kwamen. Zijn conclusie over Rotterdam was dat het ‘ruig en hip’ is. En ik moet zeggen dat ik dat een hele mooie omschrijving vind van onze stad.


De 3e spreker was oud-KCAP-medewerker Ralf Pasel (architect Pasel Künzel Architecten en hoogleraar TU Berlijn). Hij was er van 1999 tot 2004 werkzaam en zijn visie en werk stond centraal in zijn verhaal.

Het was een zeer inspirerende maar vooral gezellige middag!


Een, hoewel zeer lange, blogpost is veel te kort om te laten zien waar KCAP voor staat en welke mooie projecten ze hebben gerealiseerd en nog gaan realiseren.
Ik heb me een klein beetje in ze verdiept in voorbereiding voor deze blogpost en kom ze nu overal in Rotterdam tegen!
Maar ook in andere Nederlandse steden en in het buitenland hebben ze bijzondere projecten neergezet. De komende tijd komen ze dus zeker nog eens terug op dit blog.Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...