woensdag 3 december 2014

De verticale stad

 

De verticale stad wordt De Rotterdam ook wel genoemd. 150 meter hoog, 44 verdiepingen, 3 torens met wonen, werken en hotel, restaurants en bars. Rem Koolhaas is de architect en het is een van de architectonische hoogstandjes die hoewel het in november 2013 is geopend, in 2014 echt in gebruik genomen werd.
De gevels zijn vrijwel helemaal van glas en de torens springen in waardoor een prachtig beeld ontstaat. 
De rechter toren is een woontoren met huur en koopappartementen. Het onderste gedeelte van de linker toren is hotel. Op de 7e is een bar/restaurant. Erboven zijn kantoren. Het middelste gedeelte is ook een kantoorpand en wordt gehuurd door de gemeente Rotterdam.
De onderste 6 verdiepingen zijn gedeeltelijk parkeerlagen en er is plek voor ontspanning zoals restaurants.

Een aantal weken geleden had ik een tour geboekt bij De Rotterdamtours. Het grote zusje van de Markthaltours. Helaas was het erg mistig en kon ik geen prachtige uitzichtfoto's maken. Toch was het een leuke en interessante tour waarbij we dwars door het hele gebouw heen gingen.Ik begon natuurlijk buiten. 
Als je onder het gebouw staat en je kijkt omhoog zie je de in elkaar geschoven blokken erg goed. 
En het is toch wel erg bijzonder als je dan boven je, iemand z'n kleedje ziet uitkloppen.
Draai je je om op de kade met de keitjes, dan sta je oog in oog met de Erasmusbrug.  En ligt er gewoon een schip aangemeerd.De naastgelegen Cruise Terminal wordt momenteel verbouwd. Het is momenteel een locatie waar feesten en evenementen worden gehouden maar ook nog steeds in gebruik is als aankomst- en vertrekhal voor de cruiseschepen. In het pand wat nu ‘Cruise Terminal Rotterdam’ heet, bevonden zich voor de oorlog de aankomst- en vertrekhallen van de H.A.L. In de oorlog zijn ze grotendeels plat gebombardeerd maar na de oorlog is het huidige pand neer gezet. En nu dus aan een opfrisbeurt toe.In de centrale hal was een mooie tentoonstelling te zien van enorme foto's gemaakt op de Maasvlakte.
Ook binnen zijn veel ruimtes voorzien van glazen wanden en kijk je door de hele begane grond heen.
De vele roltrappen zijn zeer zichtbaar in het gebouw en geven een zeer internationaal gevoel.Er is een aantal parkeerlagen waarvan er maar 2 ondergronds. Omdat er zo dicht aan de Maas is gebouwd was het niet mogelijk om dieper te gaan. De afvoer van grond is met schepen gegaan, logisch eigenlijk. Er hebben door de jaren heen zo'n 4500 man aan dit gebouw gewerkt.
Met de kolommen kon tijdens de bouw het gebouw iets omhoog of omlaag gehaald worden door er iets tussen te schuiven of tussenuit te halen, zodat het recht bleef staan.


We hebben een kijkje in het hotel 'nhow' genomen. Sommige muren zijn van beton gelaten en hebben mooie teksten of er hangt kunst op. En zoals gezegd was het regenachtig dus een miezerig uitzicht...maar de kamers hebben wel allemaal een prachtig uitzicht.


De bar behorende bij hotel nhow zit op de 7e verdieping en heeft een terras met uitzicht op de Maas, een toplocatie. Maar ook binnen is het gezellig.
En toen op naar de 40e verdieping waar vandaan je normaal gesproken over de hele stad heen kijkt zoals ik - hier - al eens eerder liet zien.

Weer met onze beide benen op de grond kijk ik nog even rond in de prachtige centrale ruimtes. 
Ook in de inrichting van het gebouw, het hotel en de kantoren zit een duidelijk lijn en visie. Alle balies hebben zo'n een prachtige koperen look.Door de lobby van het hotel loop ik weer naar buiten en kijk nog een keer omhoog. 
Helaas was het weer niet goed, maar gelukkig werkt mijn man bij de gemeente Rotterdam en is sinds kort een van de 3200 ambtenaren die een plekje in de Rotterdam heeft.


Het was een geslaagde tour van Rotterdam tours, zeker de moeite waard om te doen.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...