donderdag 13 november 2014

Room with a view


Ik heb pas een leuke tour door de Markthal gedaan. De tour duurt een uur en er was veel uitleg over de bouw, een kijkje achter de schermen, verhalen over de ondernemers en de woningen. Maar het allerleukst was natuurlijk een kijkje in een woning op de 8e etage.
Je zal toch iedere dag uit je raam zien, met recht 'a room with a view"!De enthousiaste tour startte buiten en er werd verteld over de eerste idee├źn voor een markthal ruim 10 jaar geleden. In eerste instantie bedoeld om de vlees- en viskramen die buiten op de markt stonden. een overdekt plekje te geven. Maar langzamerhand groeide het plan uit tot een gigantische hal, met een paar honderd huur en koopwoningen, een supergaaf kunstwerk aan de binnenkant en 4 lagen parkeergarage eronder.
De eerste bouwwerkzaamheden vonden diep in de grond plaats en omdat het grondwater hier erg hoog staat, moest dit gedeeltelijk onder water gebeuren met duikers. 
Alle huurwoningen waren heel snel verhuurd. De penthouses helemaal bovenin, van meer dan een miljoen, lopen ook redelijk vertelde de gids. Zij kijken door de vloer, in de Markthal.
Vanaf het balkon van het appartement heb je een prachtig uitzicht over de stad. De Middeleeuwse Laurenskerk, het groene WorldTradeCentre, in de verte de NationaleNederlanden toren bij het CS, de toren van het 100 jarige stadhuis met rechts het Timmerhuis, het laatste ontwerp door Rem Koolhaas voor Rotterdam, dat momenteel wordt gebouwd.
Naast de Markthal is nu nog een grasveld maar waarschijnlijk wordt komend jaar begonnen met de bouw van de Rotta Nova. De stad blijft zich ontwikkelen.Achter alle ramen die je ziet in de wand, zitten woningen. Veel hebben dus dit prachtige uitzicht. Het oorspronkelijke plan was dat de ramen open konden en de bewoners direct contact hadden met de marktvloer. De gids vertelde ook dat in eerste instantie het idee was om ook aan de buitenkant een dergelijk kunstwerk te maken....

Het materiaal van de wand is erg licht en geluidsabsorberend. En de tekening van de print erop is haarscherp en zo gedetailleerd.


Langs de roltrappen naar beneden is een tijdtrap gemaakt. Helemaal onderin beginnend met het ontstaan van Rotta. De Markthal ligt in het gebied waar in de negende eeuw de nederzetting Rotta is ontstaan, en waar zich vanaf de dertiende eeuw de stad Rotterdam heeft ontwikkeld. Opgravingen die tijdens de bouw door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) zijn gedaan, zijn tentoongesteld in vitrines die te zien zijn vanuit de parkeergarage en langs de roltrappen. Omhooggaand zie je alle belangrijke gebeurtenissen die er vanaf het ontstaan tot nu zijn geweest. Heel bijzonder dus.


Ook de parkeergarage is bijzonder, overal wordt aangegeven hoeveel plaatsten er op de verdieping beschikbaar zijn maar ook is bij iedere parkeerplaats een lichtje dat op groen staat als het leeg is en op rood als er een auto staat.Weer buiten geniet ik nog even na van deze leuke tour van de Markthaltours, een aanrader dus. Reserveren kan trouwens via internet, ze hebben ieder weekend rondleidingen.


Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...