woensdag 15 oktober 2014

Gluren in het Oude Noorden


Oktober is woonmaand en in het eerste weekend van oktober was het mogelijk om te "Gluren bij de Buren".  
Letterlijk, want op deze dag kon je in allerlei klushuizen, nieuwbouwprojecten en in andere leuke woningen een kijkje nemen. Ik ging mee met een fietstocht van ArchiGuides.
Zij bieden allerlei architectuur-tours aan door Rotterdam. Op deze dag waren en er 5 om uit te kiezen en mijn keuze viel op Rotterdam Noord. Ik woon er vlakbij en ga er regelmatig doorheen, maar vond het leuk om er eens wat meer over te weten te komen. 

"Het Oude Noorden: een wijk in opkomst. Een wijk waar je je snel thuis voelt en waar meedoen telt. Met gezellige vooroorlogse straatjes, prachtige singels, stoere kades en ruime pleinen doet het Oude Noorden bijna on-Rotterdams aan. Gek, want juist dit stukje is oer-Rotterdams. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars, ondernemers en winkeliers wonen en werken naast en met elkaar in het Oude Noorden. Gezinnen, creatievelingen, ondernemers, een- en tweeverdieners. Je vindt ze allemaal verspreid over zes buurten." 

Samen met een gids gingen we op pad.Het eerste project waar we een kijkje namen was Wandeloord in Nieuw Crooswijk. Een gedeelte oude woningen van de wijk Crooswijk is gesloopt en op deze plaats worden nieuwe woningen gebouwd. 

Voor Wandeloord hebben 7 architecten  allerlei soorten eengezinswoningen en appartementen ontworpen. Niet eenzelfde rij huizen of flats naast elkaar maar heel veel diversiteit. Ook de indeling van de sommige woningen mochten bewoners zelf bepalen. Veel auto's zijn niet te zien want er zijn binnentuinen en daarbij parkeerruimtes . 


De voorzijde van dit project kijkt zijdelings uit op het Kralingse Bos. Ook hier zie je de grote diversiteit in de gebouwen en bijzondere details.
Het gebouw met het "kuifje" is het "Huis van Groei" en vind ik erg mooi.
Andere namen in dit project zijn oa. Huis van Durf, Huis van Morgen, Huis van Toekomst.
We gaan verder de wijk in, naar wat woningen die er al langer staan.


Maar ook hier wordt gerenoveerd en kunstwerken van nu toegevoegd voor wat kleur: 
De Vierkante Regenboog!Zo'n 100 jaar geleden werden deze woningen gebouwd en binnen zijn mooi oude details te zien.
Ik heb in een aantal woningen mooie interieurfoto's gemaakt die binnenkort op mijn ander blog komen (franselelie.blogspot.nl)


Door naar het Noordplein voor de boerenmarkt. Veel lokale ondernemers staan hier maandelijks en het was er erg gezellig. Het volgende project vertelde over SkinnyScar
Lege plekken in de stad, ontstaan doordat er bijv. iets is afgebroken en de ruimte niet meer is opgevuld. Hier gaat het om een heel kleine ruimte tussen een rij andere huizen in. En deze architecten gaan hier dus zelf een huis tussen bouwen.Erg leuk om dit project te zien en ik ben zeer benieuwd hoe het eruit gaat zien.
Ook de mooie binnentuin binnenkort op Franse Lelie

Hierna kwamen we in een supergaaf pand dat ooit een pakhuis is geweest. Met allerlei materialen oa uit de tuinbouwkassen, werden ruimtes gecreëerd. De inrichting was vintage en erg leuk. Een van de medegluurders zei dat ze het gevoel had in een 'VT wonen' rond te lopen.Het laatste project was de cabrio-woning.
Bovenin, op de 4e verdieping van een mooi pand, was een overdekt dakterras gemaakt dmv een verschuifbaar glazen dak. Heel bijzonder en het is vooral erg leuk dat al deze bewoners, vaak architecten of mensen die iets met wonen te maken hebben, hun huis open stellen.Een doorkijkje vanuit het dakraam naar de hoogbouw bij het CS,
en aan de andere kant kijk je gezellig over de puntdaken....


Een hele leuke tour, en we hebben lekker gegluurd in allerlei leuk projecten en woningen.
En het Oude Noorden is een hele leuke wijk om te wonen.

"Hippe, bijzondere winkeltjes in het Zwaanshals, de toko’s en hollandse detailhandel naast elkaar in de Zwart Janstraat. Steeds meer Rotterdammers buiten de wijk ontdekken het Oude Noorden. De groeiende succesvolle horeca draagt daar zeker toe bij: Westerkaatje, Zino, Deliclassics, Branco, mevrouw Meijer en Destino, Lof der Zoetheid. Ook toonaangevende culturele evenementen als Route du Nord, Het Noord Bruist Festival en …. trekken publiek naar het Oude Noorden."

Al deze leuke plekken staan hoog op mijn lijstje om met camera te bezoeken!
Binnenkort meer dus:)

Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...