zondag 28 september 2014

Wilhelminapier vanaf boerenzij


Vaak laat ik Rotterdam zien vanaf centrumzijde. 
Maar het is ook wel eens leuk om de Maas over te gaan naar 'Zuid' of de 'boerenzij' zoals het ook wel werd genoemd. 
Wat geschiedenis voor de niet-Rotterdammers:

Het ontstaan:
De eerste stap van Rotterdam naar Zuid werd gezet in 1591. Rotterdam kocht toen een groot deel van het Feijenoord (het gebied tussen het Zwanegat en de Nieuwe Maas). In 1658 werd het restant van Feijenoord gekocht. Feijenoord werd gebruikt om zaken onder te brengen die men liever niet in de stad had, zoals het pesthuis, een traankokerij en de galg van de Admiraliteit.
In 1869 werd het gebied van Feijenoord door Rotterdam geannexeerd. Na het gereedkomen van de Nieuwe Waterweg in 1872 begon de Rotterdamse haven aan een onstuimige ontwikkeling, die grotendeels op Rotterdam-Zuid gerealiseerd werd. De eerste ontwikkelingen waren een particulier initiatief onder leiding van Lodewijk Pincoffs. In 1878 kwam een vaste oeververbinding tussen Rotterdam en Zuid tot stand.
De bevolking van Rotterdam-Zuid bestond in de eerste decennia voornamelijk uit havenarbeiders die voor een groot deel afkomstig waren van het platteland van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden en uit Noord-Brabant.
Rotterdam heeft in de loop der jaren diverse gemeenten op het eiland IJsselmonde geannexeerd: Charlois (met Katendrecht) in 1895 en IJsselmonde (met Lombardijen), Hoogvliet en Pernis (met Langebakkersoord en 's-Gravenambacht) in 1941.
De echte zuiderling voelt zich wel Rotterdammer, maar veel Rotterdammers van boven de rivier vonden de zuiderling geen echte Rotterdammer. Tot in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werden ze door hen als boeren beschouwd, wat aanleiding vormde voor de benaming 'Boerenzij'. Dit kwam vooral door de grote import van arbeiders die uit de provincie naar de stad trokken om er werk te vinden.


Momenteel wonen er 200.000 inwoners op Zuid, dat bestaat uit de deelgemeentes Charlois, Hoogvliet en IJsselmonde en Feijenoord.
Hier een blik op de Wilhelminapier vanaf de Rijnhaven en zie je De Rotterdam, het megakantoorpand waar een hotel in zit maar waar ook veel Rotterdamse ambtenaren (waaronder mijn man) binnenkort hun werkplek hebben.En ook het Luxortheater dat met de dieprode kleur goed opvalt, de Erasmusbrug en het drijvend paviljoen. Dit zijn 3 drijvende halve bollen van zo'n 12 meter hoog en doen momenteel dienst als expositie en ontvangstruimte. Ze zijn klimaatbestendig, duurzaam en flexibel.
Mooi is het contrast van de nieuwe architectonische hoogstandjes en de oude havenelementen zoals de bolders en pakhuizen.

 

Een prachtig lijnenspel. En de kade is ook een heerlijk plekje om lekker te genieten van dit uitzicht!


Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...