donderdag 28 augustus 2014

1001 Inventions in Post


Vandaag mocht ik alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling 1001 Inventions in het oude Postkantoor aan de Coolsingel, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor grote exposities.
Morgen, 29 augustus, wordt de tentoonstelling officieel geopend.Na een Asian Fusion lunch van Marnix Benschop (voormalig chef van De Matroos en het meisje aan het Deliplein) konden we een kijkje nemen bij de tentoonstelling. 


 De expositie toont bezoekers de wetenschappelijke en culturele ontdekkingen van de moslimbeschaving tijdens het wel duizend jaar durende Gouden Tijdperk van 600-1600.
Tijdens deze periode werden talloze uitvindingen en ontdekkingen gedaan waarvan wij tot op de dag van vandaag de vruchten plukken.Zo werden er bijvoorbeeld pogingen gedaan om de eerste bemande raket te lanceren, om medische operaties uit te voeren en te navigeren met behulp van de sterren. Daarnaast ontstonden de eerste theorie├źn over de evolutie van dieren. Tijdens dit Gouden Tijdperk, groeide alchemie uit tot de wetenschap van de scheikunde. Deze Olifantenklok is wel erg bijzonder.
1001 Inventions is een interactieve tentoonstelling die verwondert en waar je veel bijzondere feiten te weten komt. De tentoonstelling biedt voor ieder wat wils in de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, spellen en acteurs die op de expositie rondlopen.

 

Ben Kingsly neemt je in een leuke korte film mee de Gouden Eeuw in. In filmpjes wordt de link gelegd tussen toen en nu, bijv bij onze inentingen maar ook in de architectuur.


In een aparte ruimte kunnen de kinderen in een sfeer van 1001 nacht even lekker spelen en op hun manier al deze uitvindingen ontdekken. 
 


In de weekenden en vakanties worden workshops 'zeep maken' gegeven door. Natuurlijk heb ik het ook even geprobeerd.
Aan de basis kunnen allerlei kruiden, bloemen en fruit worden toegevoegd.
 

In het kleine shopje waar allerlei boeken en spellen te koop zijn zag ik deze mini olifantklok staan, zo leuk!


Het decor van deze bijzondere tentoonstelling is Post. Het oude postkantoor aan de Coolsingel is tegenwoordig een evenementenlocatie maar is lang het grote postkantoor geweest en een van de weinige gebouwen die de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft overleefd.Zeer interactief dus!
De komende 5 maanden is deze reizende tentoonstelling na Londen en Stockholm, in Rotterdam te zien.
Ik denk dat voor alle culturen die hier leven het een zeer interessante tentoonstelling is en ik hoop dat we op deze manier weer wat dichter tot elkaar komen. 

JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...