vrijdag 6 juni 2014

ZigZagCity: de Luchtsingel

In 2011 won het project "de Luchtsingel" het eerste Stadsinitiatief. Dat betekende een bijdrage van 4 miljoen van de gemeente Rotterdam om de Luchtsingel te gaan realiseren.
De Luchtsingel bestaat uit 4 onderdelen: de Brug, de Dakakker, dak Hofplein en Park Pompenburg.
Op een steenworp afstand van het nieuwe station en het Central District ligt dit gebied dat enigszins verwaarloosd is. Omdat men niet wilde wachten tot de economie weer aantrok en er weer grote investeerders zouden komen, is dit bijzondere project ontstaan.


"De Brug
De Luchtsingel is een houten voetgangersbrug van 390 meter die Rotterdam Centrum verbindt met Noord. De brug is de aantrekker voor nieuwe ontwikkelingen in een stuk stad dat lang vergeten was. Hiernaast is de brug katalysator voor economische groei. De bouw van de Luchtsingel wordt vanwege zijn lange lengte en complexe constructie in stukken gebouwd. Er zijn in totaal zes fases, de laatste is gepland medio 2014." bron: www.luchtsingel.orgVoor een klein bedrag kon je een plank kopen en zo mee financieren aan dit bijzondere project direct naast het spoor waar de treinen van en naar CS af en aan rijden.


En weer een zicht op de stad vanuit een totaal andere hoek.
Links de Laurenskerk en middenvoor de moderne uitvoering van de Delftse Poort, ooit de plek van een station."Park Pompenburg
Pompenburg is nu nog een opslagplek gelegen tussen drukke wegen en het spoor, maar het wordt getransformeerd tot een unieke plek in Rotterdam: Park Pompenburg. Een glooiend landschap biedt ruimte aan recreatie en stadslandbouw, zoals een ligweide, een kippenren, een sportveld en plekken om te barbecue├źn. Het park vormt het scharnierpunt binnen een groter netwerk van openbaar groen." bron: www.luchtsingel.orgOver de aanleg van Park Pompenburg dat tijdens ZigZagCity plaats vindt:
"De Luchtsingel vormt een tribune voor het schouwspel van de aanleg dat zich als een choreografie zal voltrekken. Buurtbewoners, ambtenaren, politici, senioren, architecten, kinderen, stratenmakers en brandweermannen helpen bij de aanleg van het park. Onder leiding van het team van het VPRO programma 'Iedereen kan dansen', komt het park tot wasdom in tien dagen. De werkzaamheden worden elke dag om vijf uur afgesloten met een jamboree met kampvuur in het park. Met muziek, voordrachten en lezingen van schrijvers, jagers en natuurwetenschappers. Dit proces wordt fotografisch vastgelegd en in de Kunsthal tentoongesteld in de kader van de 6e IABR - Urban by Nature."  
bron: zigzagcity.nl


Deze serie van een stukje van de Luchtsingel maakte ik vorige week vrijdag, ik ben heel benieuwd hoe het er nu uit ziet.
Zondag is de opening vanaf 16.00 uur en het wordt een hele happening.
Ik ga snel een keer terug want ik heb nog lang niet alles laten zien!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...