zaterdag 24 mei 2014

Skûtsjesilen op de Plas

Deze post heeft foto's van vrijdag en zaterdag (onderaan)

Vrijdag


Donderdag, vrijdag en zaterdag is er op de Kralingse Plas een mooie evenement mede georganiseerd door 'de Tuin': Skûtsjesilen.
Vanuit Friesland zijn de schuiten hierheen komen varen en 2 x per dag is er een wedstrijd.
Er worden veel activiteiten omheen georganiseerd en het was er gistermiddag erg gezellig toen ik een kijkje ging nemen. Ik weet er weinig van dus van mij geen verslag van de wedstrijd....
Er was weinig wind dus erg hard ging het niet maar het was wel een mooi gezicht.
Een fotoimpressie.

Platbodems
Skûtsjes zijn van oudsher zeilende vrachtschepen, gebouwd om snel te zeilen op ondiepe wateren. Omdat de vracht zo snel mogelijk op de plaats van bestemming moest zijn, kreeg het ‘wedstrijdzeilen’ onder de skûtsjesschippers al snel vorm. Een skûtsje steekt maar dertig centimeter diep en heeft geen kiel maar houten planken, zogenaamde zwaarden, om het schip rechtdoor te laten varen. Het schip heeft één mast en is niet langer dan circa twintig meter. Inmiddels is de taak van de skûtsjes overgenomen door gemotoriseerde schepen, maar organisaties als de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) willen dit Friese culturele erfgoed in stand houden. IFKS is dan ook nauw betrokken bij de organisatie van het Rotterdamse evenement. Dit type schip komt niet buiten Friesland voor en mag alleen meedoen in competities als het skûtsje ook daadwerkelijk zijn herkomst heeft en gebouwd is in Friesland. Er worden in Friesland elk jaar kampioenschappen skûtsjesilen gehouden. Heel bijzonder dus dat een dergelijke zeilklasse in Rotterdam van start zal gaan. Daarbij zijn tenminste drie skûtsjeskampioenen van de partij .
Bron: MissPublicity
De Friese speaker Klaas Jansma van omroep Fryslân deed enthousiast verslag vanaf het water. 
Nadat een gewonde was afgevoerd en averij aan een schip was verholpen kon de wedstrijd beginnen.
 De toeschouwers genoten in het zonnetje langs de kade.
Er wordt van alles georganiseerd om het voor iedereen gezellig te maken.


 


Na vandaag is de Plas weer voor de ganzen, maar nu dus nog even genieten van de Friezen die Rotterdam veroveren.

Zaterdag

Vanmiddag toch nog even een kijkje genomen voor wat skyline foto's!


JolandaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...