zondag 4 mei 2014

Herdenken in Rotterdam

4 mei, Nationale herdenkingsdag.
Vandaag gebeurt dat in Rotterdam bij de vele monumenten die er in de loop van de jaren zijn geplaatst. 

De officiële herdenking en kranslegging om 20.00 uur is bij het beeld De Verwoeste Stad op Plein 1940. Gemaakt door Ossip Zadkine en op 15 mei 1953 onthuld. 
Het beeld is een menselijke figuur zonder hart, verbeeldende de stad waarvan het hart was weg gebombardeerd op 14 mei 1940. 

Het beeld was een geschenk van De Bijenkorf aan de stad om de 737 Joodse omgekomen personeelsleden te eren. Toen omstreden en ook nu weer onderwerp van gesprek omdat er stemmen opgingen om dit beeld te verplaatsen naar het plein voor het nieuwe CS. Maar een van de voorwaarden van de schenking was, dat het beeld op deze plaats moest blijven staan.

"... De menselijke pijn bewaren, die veroorzaakt werd aan een stad, die alleen maar het verlangen had te leven en zich uit te breiden als een woud, bij de goddelijke genade. Een angstkreet voor de onmenselijke wreedheid (...) En ook een les voor de toekomst, voor de dageraden van diegenen die jonger zijn dan wij ..." -Zadkine-
Maar er zijn ook herdenkingen bij het Nationaal gedenkteken De Boeg aan de Boompjeskade dat de 3500 zeelieden herdenkt die zijn omgekomen tijdens de 2e wereldoorlog.En bij het HAL monument bij het stoomschip Rotterdam.


Mooi vind ik het beeld van de man met het opgeheven hoofd op het Kruisplein voor het nieuwe CS. 
Hij symboliseert het Ongebroken Verzet en staat symbool voor het illegale verzet en alle gevallenen in de 2e wereldoorlog.

Vandaag zijn we even stil op een van deze vele plaatsen.....

Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...