woensdag 14 mei 2014

14-5-'14


Vandaag herdenkt Rotterdam HET bombardement.


foto internet

foto via Gers van Jan Kamman

Op plein 1940 bij 'De verwoeste stad' werden gedichten voorgelezen en kransen gelegd oa door de burgemeester.
Een bombardement van nog geen kwartier heeft nog steeds invloed op het centrum van Rotterdam.
Op 14 mei 1940 rond 13.30 uur bombardeerde Duitsland een groot gedeelte van het centrum van de stad. De historische binnenstad brandde nog dagen en werd grotendeels vernietigd.  Er kwamen zo'n 800 mensen om en 80.000 werden dakloos.
Van de 500.000 Rotterdammers die dit meemaakten zijn er nog zo'n 40.000 in leven.
Om te blijven herdenken luidden om half 2 de klokken in het centrum 10 minuten...net zo lang als het bombardement ooit duurde.Aan en rondom de Coolsingel bleven een aantal belangrijke gebouwen bespaard zoals het postkantoor, stadhuis en politiebureau Haagse Veer maar ook het Schielandhuis en de Laurenskerk.
Vandaag liep ik een herdenkingswandeling georganiseerd door het Gilde Rotterdam langs deze 'oude' gebouwen in een nieuwe stad. Zij geven vele rondleidingen en zeker de moeite waard om eens mee te lopen.

Schielandhuis

Laurenskerk
In het informatiecentrum staat een grote maquette van de stad waarop de brandgrens en het verwoeste gebied duidelijk wordt aangegeven.stadhuis en postkantoor

joods monument bij stadhuis

beeld 'Sterker door strijd' in hal stadhuis


In juni 1940 werden de eerste wederopbouwplannen al gepresenteerd door ir. Witteveen, snel maar er waren al langer plannen voor vernieuwingen in de stad.
Direct na het bombardement werd de opdracht gegeven om het puin op te ruimen. Het puin werd gedeeltelijk in de Kralingse Plas gestort, op deze plaats liggen nu een paar mooie eilanden in de plas.
Maar ook allerlei historische grachten werden gedempt, zoals de Blaak en de Schie. En het puin werd gebruikt in de Noordoostpolder voor de aanleg van de dijk, Rotterdamse Hoek.
Een van de bijzondere projecten was de Lijnbaan, toen een noviteit met de voetgangerszone. Gestart in 1949 met de aanleg en in 1953 trok de opening veel internationale aandacht. De winkels van de Lijnbaan zijn dan ook opgenomen op de lijst van Rijksmonumenten.


De begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een bijzondere benaming: de brandgrens.
In 2010 werd een permanent gemarkeerde brandgrens geopend die dmv lampen in de grond de randen van het gebied markeert. 


 Bovenstaande 3 foto's zijn van internet.

Ook het beeld 'De Verwoeste Stad' herinnert dagelijks aan deze dag.Voor prachtige historische foto's van Rotterdam kijk eens HIER.
Vandaag is er ook een computerspel gepresenteerd over het bombardement, klik ontwikkelt door het stadsarchief en het Grafisch Lyceum.

Volgend jaar is het bombardement 75 jaar geleden, het zal een bijzondere herdenking worden.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...