dinsdag 29 april 2014

Oudste winkelstraat en Santa Claus.Een van de meest controversiële beelden in de stad, staat op de hoek van de Oude Binnenweg en de Westersingel, op het Eendrachtsplein, als onderdeel van de beeldenroute langs de Westersingel.
Samen met een beeld van Koos Speenhof, Rotterdamse zanger dichter in de eerste helft van de vorige eeuw, vormen ze een bijzonder duo.Het beeld Santa Claus, een kerstman met een kerstboom in zijn hand, van Paul Mcarthy heeft een bijnaam zoals zoveel plekken in Rotterdam hebben nl Kabouter Butplug. Na eerst bij museum Boymans van Beuningen te hebben gestaan vanaf 2005, is Santa in 2008 naar het Eendrachtsplein verplaatst. Een passende plek voor dit bijzondere beeld.
De voetstappen verwijzen naar de tentoonstelling SHOES in de kunsthal, Santa is er zelf gaan kijken en liet wat voetsporen achter:) Hij heeft zelfs een facebookpagina.


De Oude Binnenweg is de oudste winkelstraat van Rotterdam, en als een van de weinige ongeschonden uit het bombardement gekomen. Al in 1454 was het de verbindingsweg tussen Rotterdam en Delfshaven.In de 17e eeuw werd dit stuk al bebouwd, de Nieuwe Binnenweg werd rond 1900 bebouwd.


Op de Oude Binnenweg zijn veel leuke winkeltjes en cafés te vinden. 'Boekhandel van Gennip' en de cafés 'Melief Bender' - sinds 1876 - en 'Timmer' - ook uit die tijd en nog altijd zonder muziek! -, zijn een begrip in Rotterdam.


Ook 'Bloemen Rotterdam' zit er al heel lang, Elvira is de 3e generatie in deze bloemenwinkel die kleur brengt aan de straat.
Om vele redenen de moeite waard dus, de Oude Binnenweg!

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...