zaterdag 12 april 2014

De Rem Koolhaas-tour op de fiets

Mijn ervaring is dat de beste manier om Rotterdam te ontdekken is de FIETS.
Er zijn zoveel mooie dingen te zien die net niet op loopafstand zijn, dat de fiets ideaal is.
Tijdens Motel Mozaique werd er een fietstour aangeboden door Parfum de BoemBoem met als thema Rem Koolhaas/OMA. De eerste serie met vieuws uit De Rotterdam zagen jullie al hier , nu een overzicht van de plekken die we hebben aangedaan.
We begonnen aan de Maaskade bij een 'net niet gehaald ontwerp' van Koolhaas.


Zijn idee was om een gedeelte van de oude brug te gebruiken in het ontwerp...maar dan wel rechtop!


Na interessante verhalen van onze gids Gideon over de manier van werken van Koolhaas gingen we door naar het 'hoogtepunt'. De 22e verdieping van De Rotterdam.
OMA architect vertelde daar over een aantal zaken waar tijdens de bouw rekening mee moest worden gehouden zoals het zakken van het gebouw van zo'n 6 cm....
Het uitzicht was fantastisch!Weer op de fiets en terug de Erasmusbrug over richting de Kunsthal, ook een gebouw van Koolhaas.
De lijnen, vele verschillende materiaal die zijn gebruikt en de hellingbanen kwamen aan bod in het verhaal van Gideon.
Ook het Museumpark is van zijn hand maar daar ga ik nog eens apart voor terug. Is een eigen post waard! 

Bij het evenemententerrein werden we opgewacht door 2 skaters die een bijzonder verhaal hadden.
Zij maakten een skatebord met als ontwerp de kleuren van de 'streepjescode' die hier ligt ook van de hand van Koolhaas. Hierin zijn de kleuren van alle Europese vlaggen verwerkt.
Zeer bijzonder dat zij dit mochten gebruiken want dit wordt zelden toegestaan. De gelimileerde oplage was trouwens snel uitverkocht....


De volgende stop was het NAI, Nederlands Architectuurinstituut, geen ontwerp van Koolhaas maar de maquette van de inschrijving die hij had ingestuurd stond wel tentoongesteld. Net als vele andere maquettes. Erg leuk om te zien. Zeker de moeite van een bezoekje waard en ze hebben ook nog eensceen superleuk terras!


Onze laatste tussenstop was een project in aanbouw, het Timmerhuis achter het stadhuis. 
In dit gebouw wordt de helft van de hoeveelheid staal gebruikt die voor de Eiffeltoren nodig was....

"EEN STUKJE HISTORIE


Epicentrum van hoop, aanpakken en noeste arbeid
De geschiedenis van het bestaande gebouw gaat terug naar 1950. Het oude Stadstimmerhuis aan de Haringvliet was gesneuveld in de bombardementen en daarom werd er tijdens de wederopbouw een nieuw Stadstimmerhuis gebouwd. Vanuit dit gebouw aan de Meent kregen veel stedenbouwkundige plannen voor het nieuwe Rotterdamse stadshart vorm en werd de bouw aangestuurd. Zo werd het een epicentrum van hoop, aanpakken en noeste arbeid.  In de jaren ’70 werd het Stadstimmerhuis langs het Rodezand afgebouwd en werd het het Rotterdamse Stadskantoor. Tot 2009. Toen zijn alle ambtenaren uit het gebouw vertrokken en werden de kantoren aan het Rodezand gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe ontwerp van architectenbureau OMA." Kijk HIER voor meer info..
Zeker een plek waar ik nog eens terug ga om een kijkje te nemen met de camera.

Tot zover mijn fietstour in vogelvlucht. Erg veel geleerd en gezien over m'n eigen stad.
En morgen staat er weer zo'n leuk evenement op het programma: de Marathon!

Jolanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...