dinsdag 11 maart 2014

CS Rotterdam en het mysterie van de gestolen letters

Inderdaad, jullie kregen gisteren een voorproefje van het spiksplinternieuwe Centraal Station Rotterdam. 
Ik vind het prachtig! 


Er is jaren aan gebouwd, het was in die tijd een enorme grote bouwput en iedere keer moest je een andere route nemen naar de treinen, trams of het centrum. Bureau Benthem Crouwel heeft de stationshal, passage en perrons ontworpen. Het roestvrijstalen dak dat is gaan golven bij het bevestigen, overdag weerspiegelt het het licht en s nachts komt er een gouden gloed over het gebouw ...bijna zoals het water van de Maas.
Het eerste CS werd in 1950 gebouwd nadat in mei 1940 de andere stations grotendeels waren verwoest, maar was echt aan vervanging toe. 27 jaar geleden, toen ik voor het eerst aankwam in Rotterdam met de trein, was het station en de omgeving er omheen een 'no go area'. Perron nul met de daarbij horende junks en randfiguren zorgde niet echt voor een prettig gevoel als je aankwam.


Maar nu is het af! Mooi, schoon, veilig, duurzaam en het is een feestje om er met de trein aan te komen of weg te gaan. Vandaag eerst de buitenkant. 


Een aantal elementen van het oude station is hergebruikt zoals de letters CENTRAAL STATION en de klok. De letters zijn er begin 2008 afgehaald maar niet nadat Rotterdamse kunstenaar Hopman er een laatste stunt mee uit haalde. Hij had met de letters de woorden gemaakt: TRAAN LATEN. Niet iedereen was het dus eens met de renovatie van het oude station. De 15 oude neonletters lagen opgeslagen en uit de opslag bleek ineens dat er een aantal letters waren verdwenen: 3 A's, I, N S. Geen woord mee te maken en niemand heeft ze ooit meer gezien. Hopmans naam zoemde natuurlijk rond als mogelijk ontvreemder. De letters waren niets waard trouwens, max.€14,- per letter...Omdat ze totaal verrot waren zijn er nieuwe letters gemaakt.
De replica's met ledverlichting sieren dus het nieuwe CS waar als enig station in Nederland nog de woorden Centraal Station op staat.


Dit is een van de vele verhalen rondom het station die ik vond. In veel kranten en bladen zijn stukken over het nieuwe station te vinden. In het AD zat zelfs een speciale bijlage dit weekend met prachtige foto's en informatie. De stad is trots op dit architectonische hoogstandje waar dagelijks 110.000 reizigers door heen komen. 


Met de prachtige natuurstenen vloer die van buiten naar binnen doorloopt, de vele winkels en restaurantjes en alle andere bijzonderheden in de stationshal. Morgen nemen we een kijkje binnen.


Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...