woensdag 12 maart 2014

CS: het lijkt wel een vliegveld

Er komen hier in ieder geval net zoveel mensen als dagelijks op Schiphol maar dat is niet de enige vergelijking. 


Ook binnen is het spectaculair groot en mooi.


Het grootste LEDscherm van Europa hangt in de stationshal. Het is een cadeautje van het Havenbedrijf en er worden films gedraaid die in de havens van Rotterdam zijn gemaakt. Fascinerend en je blijft kijken. 


40 x 4,5 meter haven in de stad!
Je vergeet even dat je een trein moet halen....


 

Het dak is bekleed met 23.000m3 hout van de Red Cedar, bijzonder sfeervol zeker met de natuurstenen vloer.
Ik was bewust op zondag een kijkje gaan nemen, het is dan 'stil' vergeleken met een doordeweekse dag wanneer in de ochtend en avondspits het krioelt van de mensen.
Gelukkig zijn er genoeg poortjes:) 


 
Heb je even tijd, ben je te vroeg voor je trein, ga je de stad in of heb je een overstap dan is er genoeg te doen in de tunnel richting de perrons en de uitgang. Aan beide kanten zitten winkels zoals de Hema en leuke kledingmerken maar ook heel veel zaakjes om wat te eten of drinken.
En als je in Rotterdam bent moet je appeltaart van Dudok eten!

Bovenop de passage liggen de perrons. De overkapping rust op Y kolommen die herinneren aan het oude station. Het dak is van glas met 130.000 zonnecollectoren. Hiermee worden alle roltrappen en liften voorzien van stroom. Hoezo duurzaam!


 


 

Vanuit de treinen kun je zo naar de metro's richting het centrum en alle kanten van de stad maar ook naar Den Haag. Of je loopt naar de fietsenstalling, ruim 5000 kunnen er staan en is momenteel de grootste stalling. En er is ook een parkeergarage, wel weer de diepste van het land natuurlijk....een ondergrondse stad.Morgen wordt CS geopend door de koning. Helaas moet ik werken en kan er niet bij zijn. Maar ik ga in de komende dagen vast nog een kijkje nemen want er zijn allerlei activiteiten rondom de opening van dit unieke bouwwerk. En weet je wat nou leuk is? Ze zijn ruim binnen budget gebleven, er is zelfs nog €28.000.000,- over!
Tot morgen,
Jolanda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...