vrijdag 28 februari 2014

Rotterdams Soho

Het Laurenskwartier is een 'booming' gedeelte van Rotterdam. 
Tussen de grote Bibliotheek en de Pannenkoekstraat ligt een heel leuk stukje winkelgebied nl de Nieuwemarkt. Het Laurenskwartier lijkt een dorpje in de grote stad en wordt ook wel het Soho van Rotterdam genoemd.
Kleine superleuke winkeltjes op de Nieuwemarkt die doorlopen oa naar de Pannekoekstraat, dus met een voor- en achteringang.Zoet & Zout schijnt een erg leuk plekje te zijn, binnenkort ga ik er eens lunchen. Met camera natuurlijk:)


De Nieuwemarkt bestaat al sinds 1645. In de 17e eeuw fungeerde het als veemarkt en werden er kermissen gehouden. Rond 1900 was hier de markt en verkochten oa de mosselvrouwen hun waar.


Na het bombardement in 1940 bleven alleen de Gemeentebibliotheek- nu Onderwijsmuseum- en het beeld van de Maagd van Holland overeind. 


Na het puinruimen werd het gebruikt als akker voor groente, graan en aardappels, niet voor te stellen maar dat geeft wel aan hoe hoog de nood was. In de jaren 50 werden de huidige 2 winkelstroken gebouwd. Een voorbeeld van jaren 50 wederopbouwarchitectuur, niet altijd mooi maar wel een beeld uit die tijd.Bibliotheek 'Erasmus'
 Tussen 1918 en 1923 werd aan de Gedempte Botersloot  een nieuwe bibliotheek gebouwd.  Het gebouw van de Centrale Gemeentelijke Bibliotheek bleef tijdens het bombardement gespaard. Het Adviesbureau voor het Stadsplan van Rotterdam (ASRO) van Witteveen werkte tijdens de oorlog op de bovenverdieping aan het nieuwe stadsplan. Er stonden behalve tekentafels en bureaus aanvankelijk ook veldbedden opgesteld, want er werd dag en nacht gewerkt aan het opnieuw in kaart brengen van de stad.


De bibliotheek bleek al gauw te klein, maar pas vanaf 1974 werden de plannen voor nieuwbouw concreter. In 1983 kreeg de bibliotheek een nieuw gebouw een paar honderd meter naar het zuiden. De oude bibliotheek werd enige tijd als vestiging van het Architectuurmuseum naar voren geschoven en er werden exposities ingericht. Sinds 1989 was het Nationaal Onderwijsmuseum er gevestigd. Dat is in 2012 gesloten en gaat verhuizen naar Dordrecht. Binnenkort wordt er het Erasmus University College worden gehuisvest. Op de oostgevel is een muurschildering van Tony Burgering aangebracht, een vergroting van het rapport uit 1939/40 van de Rotterdamse schrijver Bob den Uyl. 
Een leuke plek in de stad die steeds levendiger wordt met kleine winkeltjes, koffiezaakjes en restaurants. Het loopt over in de Pannekoekstraat en de Meent waar ik binnenkort een bezoekje aan breng.
Het is zo leuk om in mijn eigen stad zoveel leuke plekken te (her) ontdekken!


Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...