vrijdag 14 februari 2014

Nieuw oud of oud nieuw?


Naast het Witte Huis zie je een rijtje oude pandjes staan. Tenminste, het lijken oude pandjes. Ze hebben de bombardementen van mei 1940 overleefd maar met de aanleg van de Willemsspoortunnel in de jaren '90, onder het centrum, moesten ze toch echt weg.


Er kwam veel verzet tegen de sloop en na veel gesteggel kwam de volgende oplossing: de 8 koopmanshuizen zijn steen voor steen afgebroken en na aanleg van de tunnel weer opgebouwd. De 18e en 19e eeuwse stenen werden opgeslagen in containers om in 1994 weer te worden gebruikt. In de originele pandjes zaten allerlei woningen en bedrijfjes maar ook zat er ooit de havenschout met daarbij een gevangenis. 


3 van de 8 geredde panden zijn van binnen en buiten exact herbouwd. Van 5 anderen is de buitenkant herbouwd met de oude stenen en is de binnenkant vernieuwd. Knap stukje werk toch?


Ook is het Mariniersmuseum hier gevestigd, een van de musea die op 8 maart tijdens de Rotterdamse museumnacht (het thema is: Sporen) open is. Zij hebben een bijzonder thema.....

Sporen van liefde
Een spoor van vurige liefde trekt je binnen. Raak in de stemming door pikante zeemansbrieven en zwoele zang. Hoe ben jij ooit ontspoord in de liefde? Biecht het op of lees met blacklight de ontboezemingen van anderen. Van welke voorwerpen gaat jouw hart sneller kloppen? Ontdek het in een spannende editie van Museum Scene Investigation. Ervaar de gevoelens van heimwee en lust van een zeeman in de expo Sex & The Sea. Een moderne liefdesdans laat je temperatuur verder oplopen tot het kookpunt met de opzwepende muziek van burleske dj Frau Rosenrot. Blus af met een drankje uit de cocktailbus of een goed gesprek met Dokter Love.


Happy Valentine:)

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...