dinsdag 18 februari 2014

New York!

Nee, niet New York city - al staat dat hoog op ons lijstje om weer heen te gaan - maar Hotel New York laat ik jullie zien, terwijl wij bijna in Londen zijn...kun je het nog volgen:)


Op de Wilhelminapier, een prachtig stuk van Rotterdam dat grotendeels opnieuw wordt opgebouwd, maar waar tussen de moderne hoge gebouwen nog mooie oude pareltjes staan. En dit is er zeker zo een.


De entree voor het restaurant geeft toegang tot een prachtige ruimte waar het goed toeven is en dat bleek zondag toen ik er was. Hoewel hier zo'n 400 honderd plaatsen zijn, was het gewoon vol en stond er een flinke rij. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kun je er terecht, het ontbijt en de hightea zijn wereldberoemd. Net als de vis uit de Oesterbar en de heerlijk taartjes die je er kunt eten. Maar ook zakenlunches zijn populair en natuurlijk kun je er ook lekker dineren. Wij hebben er regelmatig wat gegeten of gedronken, om wat te vieren of gewoon omdat het er altijd bijzonder is.Wat snelle plaatjes vanaf de entree.

 

De restaurantruimte is heel bijzonder: hoog, veel oude scheepselementen en prachtige lampen en een relaxte sfeer. Maar er is ook een prachtig hotel -lang geleden hebben we er eens een nachtje doorgebracht- een echte barbier, boekenwinkeltje en kiosk. Ik ga dus een keer terug op een doordeweekse dag om ook de binnenkant te laten zien, maar nu moeten jullie het dus even met de buitenkant doen en het mooie verhaal dat aan dit prachtige gebouw vastzit.


Zo'n 140 jaar geleden vertrokken hier de mensen met de Holland-Amerika lijn naar New York: de landverhuizers.


Op zoek naar een beter leven of een groot avontuur.


Het huidige Hotel New York werd in 1901 gebouwd in Jugendstilstijl, als hoofdkantoor voor de HAL.
Na een aantal jaar leeg te hebben gestaan opende in 1993 Hotel New York haar deuren.

In de zomer met mooi weer is het buiten ook druk, het terras de bankjes en de grasvelden zitten vol en iedereen geniet van het uitzicht en de Maas.
De namen rondom, op de paden, herinneren aan de oversteek maakten die vanhier werd gemaakt....


De woontorens rondom het oude pand geven een heel mooi contrast.


De watertaxi heeft hier z'n verzamelpunt en hiervandaan kun je je op allerlei plekken in de stad af laten zetten. Op de achtergrond vaart een bus van  Spashtours, een amfibibus, die over land en in het water door Rotterdam gaat!Als je doorwandelt richting Katendrecht kom je over de Rijnhavenbrug, de bijzondere bijnaam verklap ik een volgende keer. Aan de brug hebben velen hun liefdesslotje gehangen...ook hier kan dat dus.


Een mooi stukje van de stad aan de Zuidkant van de rivier. De Kop van Zuid zoals dit hele vernieuwde gebied ook wel wordt genoemd.

Jolanda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...